تزاحم منافع بانک و جامعه در نظام سرمایه‎داری مبتنی بر مدیریت پول بر مبنای آراء هایمن مینسکی و ارائه دلالت‎هایی برای اقتصاد ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 96

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IEE-19-37_001

تاریخ نمایه سازی: 11 شهریور 1402

چکیده مقاله:

در این پژوهش توضیح داده شده است که تلقی اقتصاد متعارف از بانک به‎عنوان نهاد واسطه‎گر وجوه، ضمن عدم‎تطابق با واقعیت بیرونی، تحلیل نوسانات پولی و نابسامانی‎های اقتصادی متعاقب آن را دچار کژتابی می‎کند؛ اما در نگاه بدیل، نهاد بانک به‎عنوان مهم‎ترین بازیگر نظام پولی، قدرت خلق منعطف اعتبار دارد. سوال مشخص پژوهش حاضر آن است که آیا می‎توان گفت در ساخت فعلی نظام پولی و بانکی، منافع بانک و جامعه، در تزاحم با یکدیگر هستند.برای پاسخ به این سوال، روش کتابخانه‎ای و اسنادی استفاده شده و سرانجام این نتیجه حاصل شده است که بانک نهادی است که می‎تواند هزینه‎های مرتبط با بسط منعطف و بی‎قاعده اعتبار را برون‎سازی کرده و منافع اقتصادی آحاد جامعه را تحت‎تاثیر قرار داده و درمقابل، منافع حاصل از خلق منعطف اعتبار را نصیب خود کند. این نتیجه مهم، بر پایه تبیین مینسکی از پویایی روابط بانک و بنگاه به‎دست ‎آمده است. در نگاه وی، سازوکارهای درونی اقتصاد سرمایه‎داری مبتنی بر مدیریت پول و به‎ویژه نحوه تعامل بنگاه و بانک باعث می‎شود که «ثبات زمینه‎ساز بی‎ثباتی شود».نتیجه پژوهش حاضر آن است که اولا تزاحم منافع بانک و جامعه، خروجی طبیعی فهم غیرواقع‎بینانه دانش متعارف اقتصادی از «بانک» است و ثانیا مصادیق این تزاحم در سه مقطع زمانی تکرارشونده قابلمشاهده است: ۱. پیش از بروز نشانه‎های اولیه بحران پولی و بانکی؛ ۲. پس از بروز نشانه‎های اولیه بحران و ۳. بروز بحران فراگیر و سرایت آن به دیگر بخش‎های اقتصاد.

نویسندگان

مهدی رزم آهنگ

کارشناس مرکز پژوهش های مجلس

حسن سبحانی

عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سیدنورانی، سیدمحمدرضا (۱۳۹۳)، «بررسی سفته‎بازی و حباب قیمت مسکن در ...
  • Cheang, N. (۲۰۰۹), "Early warning system for financial crises", Macao ...
  • Keynes, John Meynard (۲۰۱۸ [۱۹۳۶]), The general theory of employment, ...
  • Kindleberger Keynes, J. M. (۱۹۳۰), Treatise on money: Pure theory ...
  • Lainà, P. (۲۰۱۸), Full−Reserve Banking: Separating Money Creation from Bank ...
  • Minsky, H. P., & Kaufman, H. (۲۰۰۸), Stabilizing an unstable ...
  • Palma, J. G. (۲۰۰۹), "The revenge of the market on ...
  • نمایش کامل مراجع