نقش آماد و پشتیبانی دفاعی در تامین نظم و امنیت پایدار در منطقه غرب آسیا

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 250

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DLSPIR01_021

تاریخ نمایه سازی: 1 مهر 1402

چکیده مقاله:

امنیت ملی، امنیت پایدار وضعیتی است که در آن یک کشور بتواند منافع و ارزش های حیاتی خود را مانند تمامیت ارضی، جان مردم، ارزش های دینی و ملی و ... را در برابر تهدیدات داخلی و خارجی حفظ نماید. امنیت پایدار با مفهوم امنیت و ابعاد مختلف آن؛ مفهوم تهدید و انواع آن؛ جنگ و صلح؛ دفاع و ... تبلور می یابد. بی شک هدف هر کشوری، بالا بردن وضعیت امنیتی خود در مقابل هر گونه تهدید سخت، نیمه سخت و نرم، تهاجم و تجاوزطلبی بیگانگان است. امنیت سطوح مختلفی دارد که پائین ترین سطح آن امنیت فردی یا جسمی و بالاترین سطح آن امنیت جهانی است اما مهمترین آن، امنیت ملی است. به عبارتی می توان گفت که در سطح ملی، تنهاامنیت یک کشور تهدید می شود. در سطح منطقه ای، امنیت چند کشور تهدید می شود و در سطح جهانی، امنیت همه کشورهای جهان تهدید می شود. از آنجایی که غرب آسیا، منطقه حساس، مهم و حیاتی است که دارای اهمیت ویژه ای بوده و هست در نتیجه امنیت و ثبات در آن، ارتباط مستقیمی با امنیت جمهوری اسلامی ایران دارد. لذا تحولاتی چند از گذشته تا به حال در این منطقه رخ داده است. تحولاتی که با فروپاشی شوروی آغاز و با حوادث یازده سپتامبر، حمله آمریکا به افغانستان و عراق، گسترش ناتو به شرق، طرح خاورمیانه بزرگ، هلال شیعی، گسترش سلفیگری و انقلاب های عربی به اوج خود رسیده است. با توجه به حضور مستقیم قدرت های فرا منطقه ای و تغییر در ساختار قدرت در منطقه غرب آسیا، امکان ایفای نقش جمهوری اسلامی ایران در شکل دهی به محیط دفاعی و امنیتی منطقه ای بیش از پیش نمایان شده است چرا که رویکرد دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران متاثر از تحولات در منطقه بوده و هست. از این رو، با پرداختن به نقش و جایگاه آماد و پشتیبانی دفاعی به عنوان ابزارهای تبدیل منابع ملی به قدرت نظامی سعی شده، ضرورت ها و کاربردهای آن را در تامین نظم و امنیت پایدار جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

آماد و پشتیبانی ، دفاعی ، تامین نظم و امنیت پایدار ، غرب آسیا

نویسندگان

علیرضا غلامی

مدرس دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع) ، دانشکده امنیت دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (علیه السلام)

سید حسن حسینی

عضو هیئت علمی دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین(ع) ، دانشکده امنیت دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (علیه السلام)

محمدرضا مالکی

مدرس دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع)، دانشکده امنیت دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (علیه السلام)

غلامحسین طیبی

عضو هیئت علمی دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع)، دانشکده امنیت دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (علیه السلام)