بررسی و انتخاب در تودهها و نسل های در حال تفکیک گندم نان با کشت دو نسل در سال

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 119

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCOCA07_036

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1402

چکیده مقاله:

در اصلاح گیاهان خودگشن ایجاد و به کارگیری تنوع ژنتیکی به عنوان دست افزار کار انتخاب پیشنهاد شده است . تفکیک صفات در دورگها از ن سل دوم شروع و تا چند سال ادامه می یابد. در این مرحله ترکیبات متنوعی بین صفات پدری و مادری ظاهر می شود، با بررسی تک تک بوته ها در مراحل مختلف رشد، بوته هایی انتخاب می شوند که دارای صفاتی از قبیل نمود بالا، بذور مطلوب و عاری از نقاط ضعف باشند، انجام این انتخاب تا حصول لاین های خالص با صفات تثبیت شده ادامه می یابد. پس از دو دوره انتخاب از مجموع تعداد ۹۴ توده F۲ در ایستگاه ایرانشهر، تعداد ۹۳ شماره انتخاب و به عنوان نسل F۳ در اوایل اردیبهشت در ایستگاههای کلاردشت و اردبیل کشت گردید. در مجموع و در پایان دوره تعداد ۲۴ شماره به عنوان نسل F۴ انتخاب و برای ادامه فرآیند به ای ستگاه ایران شهر ار سال خواهد گردید. از تعداد ۳۳ شماره ن سل F۴ مربوط به ای ستگاه ایران شهر، ۳۳ شماره به عنوان نسل F۵ به کلاردشت و اردبیل ارسال گردید. در پایان دوره انتخاب و پس از انتخاب بذر، تعداد ۹ شماره به عنوان ن سل F۵ انتخاب و بردا شت گردید. روش انتخاب در تودههای F۲ و F۳ و ن سل F۴ بالک تغییریافته و F۵ به بعد روش شجره بود.

کلیدواژه ها:

بالک تغییر شکل یافته ، روش اصلاحی رفت و برگشتی ، گندم نان ، نسل های در حال تفکیک .

نویسندگان

معرفت قاسمی

استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

محسن اسماعیل زاده مقدم

استاد پژوهش بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران.

خالد میری

استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، ایرانشهر، ایران.

حامد نریمان مردان

دانشجوی دکتری رشته فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.