بررسی وضعیت پیش بینی کننده های رفتار استفاده از ماسک براساس نظریه انگیزش محافظت در شهرکرد

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 126

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-10-2_005

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1402

چکیده مقاله:

هدف در حال حاضر بیماری کووید-۱۹ در سراسر جهان گسترش یافته و به نظر می رسد رفتارهای پشگیری کننده از بیماری راهکار مناسبی برای کاهش آن است. یکی از این رفتارها، استفاده از ماسک صورت است. این مطالعه با هدف تعیین پیشگوئی کننده های استفاده از ماسک با استفاده از نظریه انگیزش محافظت در شهرکرد انجام شد. روش ها در این مطالعه مقطعی ۳۸۸ نفر از شهروندان شهرکرد در سال ۱۴۰۰ مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسش نامه محقق ساخته براساس نظریه انگیزش محافظت بود که به صورت خودگزارش دهی در فضای مجازی تکمیل شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۰ و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد. یافته ها میانگین نمره استفاده از ماسک در افراد مورد مطالعه برابر با ۱۷/۴۶± ۶۶/۶۲ بود. بین سازه های خودکارآمدی درک شده، کارآمدی پاسخ درک شده و پاداش درک شده با رفتار ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (۰/۰۰۱=p). آزمون آنالیز رگرسیون نشان داد سازه های خودکارآمدی درک شده (۰/۰۱۸=p)، کارایی پاسخ درک شده (۰/۰۳۸=p) و پاداش درک شده پیش بینی کننده رفتار استفاده از ماسک (۰/۰۴۱=p) هستند و مهم ترین پیش بینی کننده رفتار استفاده از ماسک در مطالعه حاضر خودکارآمدی درک شده بود. متغیرهای مورد بررسی ۰/۳۸ درصد از رفتار استفاده از ماسک را پیش بینی کردند. نتیجه گیری نتایج مطالعه از نقش پیشگویی کننده نظریه انگیزش محافظت در رفتار محافظت کننده استفاده از ماسک حمایت می کند. بنابراین در مداخلات ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-۱۹، تمرکز بر افزایش و بهبود این عوامل به عنوان یک راهبرد اولویتی پیشنهاد می شود.

نویسندگان

الهه توسلی

Social Determinants of Health Research Center, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.

پوران خلفیان

Department of the Family and School Population Health, Vice President of Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.

زهرا محمد یوسفی وردنجانی

Elderly Health Expert, Vice President of Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.

حمیرا مالکی

Expert on Adolescents and Schools, Vice President of Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.

پریسا رستمی

Youth Expert, Vice President of Health, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran.