اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور بر تنظیم هیجان و بهبود خودپنداشت کودکان دارای والدین طلاق گرفته

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 72

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-10-2_005

تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: کودکانی که والدینشان از یکدیگر جدا می شوند با تنیدگی مواجه می شوند که اثرات کوتاه مدت و بلندمدت روان شناختی بر جای می گذارد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور بر تنظیم هیجان و بهبود خودپنداشت کودکان دارای والدین طلاق گرفته انجام شد. روش: پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری ۲ ماهه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کودکان دارای والدین طلاق گرفته شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۹ بودند که از بین آنها تعداد ۳۰ کودک به شیوه نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش ۱۰ جلسه مداخله ذهن آگاهی بر اساس مدل بوردیک (۲۰۱۷) را دریافت کرد، در حالی که گروه گواه در فهرست انتظار برای دریافت مداخله بعد از پایان مطالعه قرار گرفت. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (گراس و جان، ۲۰۰۳) و پرسشنامه خودپنداشت (پیرز و هریس، ۱۹۶۹) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. یافته ها: یافته ها نشان داد آموزش ذهن آگاهی بر مولفه های تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد شناختی (۰/۰۱>P، ۳۶۱/۲۹=F) و منع بیانی (۰/۰۱>P، ۶۵۲/۳۱=F) و مولفه های خودپنداشت کودکان (رفتار (۰/۰۱>P، ۸۱۳/۱۷=F)، وضعیت عقلانی و تحصیلی (۰/۰۱>P، ۷۶۲/۱۶=F)، ظاهر جسمانی و ویژگی ها (۰/۰۱>P، ۴۲۱/۸=F)، اضطراب (۰/۰۱>P، ۴۲۹/۱۹=F)، محبوبیت (۰/۰۱>P، ۹۲۷/۲۱=F)، شادی و رضایت (۰/۰۱>P، ۶۹۱/۱۸=F) تاثیر مثبت دارد و این نتایج به دست آمده در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (۰/۰۱>P). نتیجه گیری: هنگامی که کودکان دارای والدین طلاق گرفته احساس می کنند کاری از دستشان برنمی آید، ذهن آگاهی با افزایش انعطاف پذیری روانی، انتخاب های دیگری را فرا روی آنها قرار می دهد و همین موضوع در تنظیم هیجانات آنها موثر است. همچنین ذهن آگاهی با برقراری ارتباط دوباره مابین منابع درونی و بیرونی، به بهبودی خودپنداشت منجر می شود، منابعی که حتی ممکن است فرد باور به آنها نداشته باشد.

کلیدواژه ها:

Mindfulness ، emotion regulation ، self-concept ، children with divorced parents ، ذهن آگاهی ، تنظیم هیجان ، خودپنداشت ، کودکان دارای والدین طلاق گرفته

نویسندگان

یاسمن محمدی

Kermanshah Branch, Islamic Azad University, Kermanshah, Iran

وحید صوابی نیری

Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

شهرزاد شایان فر

Tehran Branch, Khatam Non-Governmental, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Weaver JM, Schofield TJ. Mediation and moderation of divorce effects ...
  • Amato PR, Sobolewski JM. The effects of divorce and marital ...
  • Galantino ML, Baime M, Maguire M, Szapary PO, Farrar JT. ...
  • نمایش کامل مراجع