طراحی مدل رفتار روانشناختی خریداران وسواس گونه در ارتباط با برندها: مبتنی بر رویکرد کیفی و روش نظریه داده بنیاد

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 52

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SHPP-10-4_006

تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: در دو دهه اخیر، ادبیات حوزه رفتار مصرف­ کننده به موضوع خرید وسواس ­گونه توجه بسیاری نشان داده است؛ اما شکاف هایی وجود دارد. هدف: هدف پژوهش، طراحی مدل رفتار روانشناختی خریداران وسواس ­گونه در ارتباط با برندها براساس رویکرد کیفی بود. روش: در پژوهش از رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد استفاده گردید. جامعه مورد مطالعه شامل ساکنین شهر تهران در سال ۱۴۰۰ با دامنه سنی ۱۶ تا ۵۰ سال که دارای اختلال خرید وسواس ­گونه بودند و متخصصان دکترای روانشناسی و روانپزشکی و مدیران بازاریابی شهر تهران با حداقل ۱۰ سال سابقه است. به منظور جمع ­آوری داده ­ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه تشخیص خرید وسواس­ گونه ماکارون و شوفیلد (۲۰۱۷) استفاده شد. جهت تحلیل داده­ ها از کدگذاری باز، محوری، انتخابی، نرم ­افزار مکس کیودی­ ای نسخه ۲۰ و SPSS نسخه ۲۶ استفاده شد. یافته ­ها: مدل بدست آمده نشان داد، شرایط زمینه ­ای (عوامل روانشناختی و جامعه شناختی)، همراه با شرایط مداخله ­گر (مفاهیم مربوط به برند، نمایش سبک زندگی، درآمد، تشدید کننده احساسات منفی)، در شکل­ گیری رفتار خریداران وسواس­ گونه در ارتباط با برندها موثر و مزایای اجتماعی و احساسی حاصل از خرید برند، علت این رفتار بودند. در این میان رفتاری که خریداران وسواس ­گونه در ارتباط با برندها از خود نشان می­ دهند (شناوری در میان برندها و گوش به زنگی نسبت به برندها) منجر به پیامدهای نامطلوبی از منظر بازاریابی می­ شود. نتیجه ­گیری: براساس نتایج بدست آمده شکل گرفتن احساس تنفر از برند، لطمه ­ای جبران ناپذیر بر برند وارد می کند و با توجه به حضور شبکه­ های اجتماعی این احساسات در میان مصرف ­کنندگان، به سرعت قابل انتقال است و منجر به صدمه دیدن شهرت برند می گردد.

نویسندگان

صدف علی عرب

PhD Student, Department of Business Management, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

بهرام خیری

Associate Professor, Department of Business Management, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

حسن اسماعیل پور

Assistant Professor, Department of Business Management, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

احمد ودادی

Associate Professor, Department of Governmental Management, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahi Q, Mansouri A, Khosravi A. (۲۰۲۰). The Role of ...
  • Francioni B, Curina I, Hegner SM, Cioppi M. (۲۰۲۱). Brand ...
  • Japutra A, Ekinci Y, Simkin L. (۲۰۱۹). Self-congruence, brand attachment ...
  • نمایش کامل مراجع