تحلیل رابطه جهت و زاویه تابش خورشید و جهت گیری دیوار در انتقال انرژی گرمایی به داخل ساختمان در شهرهای گرمسیری (مطالعه موردی شهر لار)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 49

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GEOIAU-7-2_001

تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1402

چکیده مقاله:

چکیده     بشر از گذشته های بسیار دور جهت ایمن ماندن از آسیب های ناشی از بلایای جوی همچون توفان ها، سرما و گرمای شدید، تابش آفتاب، باران، برف، سیل و حملات جانوران و آسایش روانی و حفظ اموال خود دست به ساخت سرپناه و مسکن نموده است. به تجربه در واکنش به شرایط جوی و همسازی بیشتر با شرایط اقلیمی و استفاده از پتانسیل های جوی و پرهیز از اثراث سوء آن جهت ساختمان، بازشوها و مصالح جهت خیابان وکوچه ها را به گونه ای انتخاب نموده است که از شرایط اقلیمی بیشترین بهره را ببرد. در این تحقیق بصورت تجربی سعی شد نقش دیوار را در میزان انتقال گرمای حاصل از تابش آفتاب (انرژی تابشی مستقیم و غیر مستقیم) را بداخل ساختمان درشهرهای گرمسیری جنوبی نشان دهد. پدیده ای که هزینه لازم برای مطلوب سازی هوای داخل اطاق را برای ساکنان ساختمان تعیین می کند. نمونه انتخابی بیانگر نقش مصالح و جهت گیری ساختمان در یک اقلیم گرم می باشد. در این تحقیق تجربی سه دماسنج الکلی بر روی سه دیوار در جهات غربی – شرقی و جنوبی ازیک ساختمان خوابگاه دانشگاه انتخاب و تغییرات دما بر روی دیوار در فواصل زمانی سه ساعته در طول ۲ ماه اندازه گیری شد و نقش دیوار و جهت تابش آفتاب در طول شبانه روز درانتقال گرما به داخل ساختمان تحلیل شده است. با توجه به کاهش زاویه تابش از اوایل مهر تا پایان آذر ماه کمترین دما در دیوار داخلی در ۸ تا ۱۰ دیماه ثبت شده است. با وجود اینکه بیشترین مقدار تابش بر روی دیوار شرقی در ساعت ۹ صبح و دیوار غربی در ساعت ۱۵ بوده است، ولی دمای ثبت شده در داخل اطاق (بدنه داخلی دیوار)برای دیوار شرقی در ساعت ۱۵ و برای دیوار غربی در ساعت ۲۱ اتقاق افتاده است. یعنی گرما ۶ ساعت بعد بداخل اطاق منتشر شده است. در صورتیکه بر روی دیوار جنوبی اوج تابش در ساعت ۱۲ بوده ولی اوج دما در داخل اطاق ساعت ۱۵ تا ۱۸ اتفاق افتاده است.

نویسندگان

حسن لشکری

دانشیار جغرافیای طبیعی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

زینب محمدی

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابعبختیاری، بهرام (۱۳۸۹). اقلیم، انرژی، طراحی ساختمان، گروه ساختمان فنی ...
  • پوردیهمیمی، شهرام (۱۳۷۰). تاثیر سایه ساز ها بر کسب انرژی ...
  • توسلی، محمود (۱۳۶۰). ساخت شهر ومعماری در اقلیم گرم خشک ...
  • راز جویان، محمود(۱۳۷۹). آسایش در پناه باد انتشارات دانشگاه شهید ...
  • ریاضی، جمشید (۱۳۵۶). اقلیم وآسایش در ساختمان مرکز تحقیقات ساختمان ...
  • سلیقه، محمد (۱۳۸۳). مدل سازی مسکن همسازبااقلیم برای شهر چابهار ...
  • شکیبا منش، ا، وقربانیان، م، ۱۳۸۴ تنظیم شرایط محیطی جلد ...
  • طاهباز، م. جلیلیان، ش. (۱۳۸۳). نقش جدار های ساختمان در ...
  • عدل، احمد حسین (۱۳۳۹). اقلیمی ورستنی های ایران دانشگاه تهرانعلیانی، ...
  • نمایش کامل مراجع