پیش نگری و ارزیابی روند دما، بارش و خشکسالی حوضه آبریز دریاچه ارومیه

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HYD-10-36_003

تاریخ نمایه سازی: 14 آبان 1402

چکیده مقاله:

تغییر اقلیم آینده و اثرات ناشی از آن یکی از مهم ترین دغدغه های بشر بخصوص در سال های اخیر می باشد. برای مقابله و سازگاری با تغییر اقلیم آگاهی از وضعیت اقلیم آینده ضروری می باشد. لذا در تحقیق حاضر برای بررسی اقلیم آینده حوضه آبریز دریاچه ارومیه دمای حداکثر، دمای حداقل، بارش و خشکسالی حوضه برای دوره ۲۰۹۹-۲۰۱۵ با استفاده از مدل اقلیمی NorESM۲-MM تحت سناریوهای انتشار SSP۱-۲.۶ و SSP۵-۸.۵ مورد پیش یابی قرار گرفتند. ریزمقیاس نمایی خروجی مدل با استفاده از روش نگاشت چندک انجام گرفت. پس از ارزیابی دقت مدل اقلیمی در شبیه سازی دوره پایه پارامترهای مورد مطالعه در سطح ایستگاهی برای دوره آینده تولید گردیدند. ارزیابی نتایج حاصل نشان دادند که: دمای متوسط حداقل و حداکثر حوضه تحت سناریوی بدبینانه (SSP۵-۸.۵) تا پایان قرن روند صعودی و تحت سناریوی خوش بینانه (SSP۱-۲.۶) تا سال ۲۰۷۵ روند صعودی و بعد از آن روند نزولی دارند. متوسط دمای حداکثر و حداقل حوضه در آینده نزدیک به ترتیب (۰/۱ تا ۸/۱) و (۱/۱ تا ۸/۱) درجه سلسیوس و در آینده دور (۵/۱ تا ۸/۴) و (۳/۱ تا ۳/۴) درجه سلسیوس افزایش خواهند یافت. بارش سالانه در دوره آینده روند معنی داری ندارد، اما متوسط بارش حوضه در سناریوی خوش-بینانه در آینده نزدیک ۵/۱۶ درصد و در آینده دور ۹/۸ درصد افزایش و تحت سناریوی بدبینانه در آینده نزدیک ۸/۱ درصد و در آینده دور ۲/۷ درصد افزایش خواهد داشت. براساس شاخص SPEI در دوره آینده تحت سناریوی خوش بینانه خشکسالی متوسط روند صعودی و خشکسالی شدید روند نزولی و تحت سناریوی بدبینانه خشکسالی روند صعودی خواهد داشت.

نویسندگان

فیروز عبدالعلی زاده

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه تبریز، کارشناس هواشناسی سینوپتیک، سازمان هواشناسی کشور، اداره کل هواشناسی استان آذربایجان شرقی

علی محمد خورشید دوست

استاد گروه آب و هواشناسی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سعید جهانبخش اصل

استاد گروه آب و هواشناسی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abramowitz, M., & Stegun, I. A. (۱۹۶۵). With formulas, graphs, ...
  • Boé, J., Terray, L., Habets, F., & Martin, E. (۲۰۰۷). ...
  • Ghalenovi, M.A., Babaei pahnehkolai, S.F., Darzi Naftchali, A., Javid Sabbaghian, ...
  • Li, S. Y., Miao, L. J., Jiang, Z. H., Wang, ...
  • Lobell, D. B., Schlenker, W., & Costa-Roberts, J. (۲۰۱۱). Climate ...
  • URL: http://jwmsei.ir/article-۱-۳۸۲-fa.htmlSamantaray, A. K., Ramadas, M., & Panda, R. K. (۲۰۲۲). ...
  • نمایش کامل مراجع