آتا، رقم جدید نخود، مناسب کشت پائیزه در دیم زارهای مناطق سرد و معتدل کشور

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RAFHC-9-2_006

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

چکیده مقاله:

تغییرات اقلیمی همراه با بروزخشکسالی­ های اخیر در کشور و طول دوره رشد کوتاه ارقام نخود در کشت بهاره عوامل مهمی هستند که موجب عملکرد پایین و تولید غیر اقتصادی نخود در کشور می­ گردند. نخود رقم آتا با کد اصلاحیx۰۳TH۱۴۸  در سال ۱۳۸۳ در قالب آزمایش­ بین المللی ارزیابی نسل های در حال تفکیک نخود توسط مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی در مناطق خشک (ایکاردا) به ایران ارسال گردید. رقم مذکور تا سال ۱۳۹۵ درآزمایش های مختلفی از جمله آزمایش های بین ­المللی، مقدماتی، پیشرفته و سازگاری و مطالعات مربوط به مقاومت به بیماری ها در ایستگاه های تحقیقاتی و همچنین در آزمایش­ های تحقیقی- ترویجی در مزارع کشاورزان مورد ارزیابی قرار­گرفت. براساس نتایج آزمایش­ سازگاری، این رقم ضمن برخورداری از خصوصیات زراعی مهم و اقتصادی از جمله قابلیت برداشت مکانیزه با میانگین عملکرد ۸۸۶ کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد جم ۱۱درصد افزایش عملکرد داشت و سرمای ۱۶/۹- درجه سانتی گراد را در فصل زمستان و درشرایط سبز مزرعه به خوبی تحمل نمود. رقم آتا در آزمایش­ های تحقیقی- ترویجی نیز با متوسط عملکرد ۲۰۶۱ کیلوگرم در هکتار برتری بسیار قابل­ توجهی نسبت به رقم شاهد سارال (با عملکرد ۱۳۴۵ کیلوگرم در هکتار) داشت. با توجه به صفاتی نظیر عملکرد بالا، دانه درشتی، تحمل به بیماری­ های برق زدگی و فوزاریوم، ارتفاع بوته بلند و بازارپسندی، رقم جدید آتا جهت کشت پاییزه دیم در مناطق معتدل وسردسیر کشور توصیه می گردد.

نویسندگان

علی سعید

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.

سید حسین صباغ پور

استاد، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.

همایون کانونی

دانشیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.

یداله فرایدی

مربی، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.

محسن مهدیه

مربی، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.

فرشید محمودی

استادیار، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه (سرارود)، ایران.

جواد اشرفی

محقق، بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام ، ایران.

معصومه خیرگو

محقق، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

رقیه عبدالعظیم زاده

کارشناس ارشد، مدیریت هماهنگی ترویج، سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران.

موسی پیروتی

کارشناس، واحد ترویج، مرکز خدمات کشاورزی نالوس، مدیریت جهاد کشاورزی اشنویه، سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، اشنویه، ایران

عمر علیپور

کارشناس، واحد ترویج، مرکز خدمات کشاورزی حومه، مدیریت جهاد کشاورزی پیرانشهر، سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، پیرانشهر، ایران.

علی اکبری کوکیا

کارشناس، واحد ترویج، مرکز خدمات کشاورزی دیزج دول، مدیریت جهاد کشاورزی ارومیه، سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Basford, K. E., Kroonenberg, P. M and Cooper, M. ۱۹۹۶. ...
  • Calcagno, F., Gallo, G., Raimonda, J., Venora G. and Jatani, ...
  • Eberhart, S. A. and Russell, W. A. ۱۹۶۶. Stability parameters ...
  • FAOSTAT. ۲۰۲۱. Crops http://faostat۳.fao.org/browse/Q/QC/E Accessed ۸ April ۲۰۲۱ ...
  • Francis, T. R. and Kanenberg, L. W. ۱۹۷۸. Yield stability ...
  • ICARDA .۲۰۰۳. Legume International Nurseries and Trials (CICTN-۰۳). Aleppo, Syria ...
  • Iliadis, C. ۲۰۰۱. Evaluation of six chickpea varieties for seed ...
  • Lin, C. S., Binns, M. R. and Lefkovich, L. P. ...
  • Lin, C. S. and Binns, M. R. ۱۹۸۹. Comparison of ...
  • Rockstrom, J., Barron, J. and Fox, P. ۲۰۰۳. Water productivity ...
  • SAS institute. ۱۹۹۶. SAS/STAT user’s guide, second edition. SAS institute ...
  • Saxena, M. C. ۱۹۸۴. Agronomic studies on winter chickpea. In: ...
  • Singh, K. B and Reddy, M. V. ۱۹۹۳. Resistance to ...
  • Singh, K.B., R.S. Malhotra, M.C. Saxena and G. Bejiga. ۱۹۹۷. ...
  • نمایش کامل مراجع