افق، رقم جدید لوبیا قرمز زودرس و دانه درشت

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 111

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RAFHC-10-2_007

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

چکیده مقاله:

لوبیا قرمز رقم افق برای اولین بار در سال۱۳۷۳ با نام لاین D۸۱۰۸۳ از مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی مناطق گرمسیری (CIAT) وارد ایران شد و در آزمایشات متعدد به نژادی، به زراعی، گیاه پزشکی و تحقیقی ترویجی مورد بررسی قرار گرفت. این لاین، در آزمایش مقایسه عملکرد و بررسی سازگاری ارقام لوبیا قرمز در منطقه خمین با عملکرد دانه ۲۳۲۴ کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد گلی ۱۱ درصد برتری داشت و همچنین به دلیل زودرسی، فرم بوته ایستاده و بازارپسندی عالی دانه مورد گزینش قرار گرفت. لاین مذکور در شرایط تنش خشکی، کمترین کاهش عملکرد را داشته بود و نسبت به رقم گلی، از شاخص حساسیت کمتر و شاخص تحمل به خشکی بیشتر برخوردار بود. این لاین با کارآیی مصرف آب ۰/۲۸ کیلوگرم بر مترمکعب در شرایط تنش خشکی کارآیی مصرف آب بسیار خوبی را دارد. این رقم نسبت به بیماری ویروسی موزاییک معمولی لوبیا مقاوم می باشد. رقم افق نسبت به ارقام رایج لوبیا قرمز ۲۵-۲۰ روز زودرس تر است و نسبت به ارقام قبلی حداقل چهار مرحله آبیاری کمتری نیاز داشته و با کاشت آن در شرایط آبیاری غرقابی حداقل تا ۳۴۰۰ مترمکعب در مصرف آب صرفه جوئی میگردد. این رقم برای مناطقی که به دلیل سرمای زودهنگام پائیزه امکان کاشت لوبیا را نداشته و یا مناطقی که زمان کاشت لوبیا به دلیل مصادف شدن با آبیاری محصولات پائیزه (گندم، جو و کلزا) در فصل بهار با تاخیر انجام میشود توصیه می گردد

نویسندگان

بهروز اسدی

محقق، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

اسماعیل بیضایی

محقق، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

حسین غفاری خلیق

محقق، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

حمید رضا دری

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

علی اکبر قنبری

دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

عادل غدیری

محقق ، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

محمد رضا لک

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

مسعود دادیور

محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

حسین آسترکی

محقق، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

فرود صالحی

دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.

رحیم احمدوند

دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی، ک.، عبادزارده، ح. ر.،حاتمی، ف.، محمد نیا افروزی، ش.،اسفندیاری ...
  • اسدی، ب.۱۳۹۰. ارزیابی ژنوتیپهای لوبیا چیتی به تنش خشکی بر ...
  • باقری، ع.، نظامی، ا.، سلطانی، م. ۱۳۷۹. اصلاح حبوبات سرمادوست ...
  • باقری، ع.، محمودی، ع.، قزلی، ف.۱۳۸۰. زراعت و اصلاح لوبیا ...
  • کوچکی، ا.، یزدان سپاس، ا.، نیکخواه، ح. ۱۳۸۵. اثر تنش ...
  • مجنون حسینی، ن. ۱۳۸۷. زراعت و تولید حبوبات. انتشارات جهاد ...
  • FAO.۲۰۱۹. WWW.FAOSTAT.FAO.ORGPasev, G., Kostova, D. and Sofkova, S. ۲۰۱۳. Identification ...
  • Turner, N. C., Wright, G. C., and siddique, K. H. ...
  • نمایش کامل مراجع