اثربخشی آموزش مداخله دلبستگی محور به مادران پسران دبستانی با استرس بالای والدینی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 34

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ASTAR-13-2_006

تاریخ نمایه سازی: 28 آبان 1402

چکیده مقاله:

چکیدهمقدمه: استرس والدینی یک مفهوم متقابل فرهنگی است و تحت شرایط خاص خانواده و زندگی قرار می گیرد. همچنین، استرس والدینی با گرمی، محبت و صمیمیت در روابط والد وکودک در تعامل است. مداخله دلبستگی محور، یک رویکرد رابطه محور است که سبب تقویت روابط کودک و والد می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش مداخله دلبستگی محور بر کاهش استرس والدینی، مادران پسران دبستانی بود.روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش نیمه­تجربی، دانش­آموزان پسر مقطع ابتدایی(دوره اول )، منطقه ۴ آموزش و پرورش شهر تهران بودند که در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ مشغول به تحصیل بودند. به این منظور مادران ۳۰۰ دانش آموز، به پرسشنامه استرس والدینی پاسخ دادند. سپس از بین مادرانی که با توجه به پرسشنامه، استرس والدینی بالا داشتند (معیار برای ورود به پژوهش مادرانی بودند که در پاسخ  به پرسشنامه استرس والدینی یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بودند)، ۳۰ نفراز مادران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (۱۵ نفر در هر گروه)جایگزین شدند. ده جلسه مداخله دلبستگی محور(شامل چهار جلسه گروهی ۱۲۰ دقیقه ای و شش جلسه فردی ۶۰ دقیقه ای) در گروه مداخله اعمال شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و طرح سری های زمانی تحلیل شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که استرس والدینی در مادران گروه مداخله در هر سه حیطه آشفتگی والدین، تعامل ناکارآمد والد- کودک و کودک دشوار کاهش معنا داری داشته است.نتیجه گیری: با توجه به مولفه های مداخله دلبستگی محور، می توان این طور نتیجه گیری کرد که افزایش حساسیت مادرانه و بهبود الگوی رابطه مادر وکودک، افزایش احساس صلاحیت مادر در حل مشکلات و نقش والدینی خویش موجب کاهش استرس والدینی در مادران شده باشد.

نویسندگان

بهاره شیروانی

دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، قم، ایران

نادر منیرپور

نویسنده مسئول : دانشیار روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران (نویسنده مسئول): monirpoor۱۳۵۷@gmail.com

مجید ضرغام حاجبی

دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Louie A.D., Cromer L.D., Berry J.O. Assessing Parenting Stress: Review ...
  • Miragoli S, Balzarotti S, Camisasca E, Di Blasio P. Parents' ...
  • Asghari Nikah S.M., Amin Yazdi S.A., Mandari S. Investigating the ...
  • Fadai Z. Dehghani M. Tahmassebin K., Farhadi M. Evaluation of ...
  • Froeschle Hicks, Janet, Lenard, Natalie and Brendle, Janna. (۲۰۱۶). Utilizing ...
  • Kristie K. Opiola and Sue C. Bratton.. The Efficacy of ...
  • نمایش کامل مراجع