ضرورت های نظری و عملی درباره عدالت: عدالت و زنان

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120

فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWDP-21-3_002

تاریخ نمایه سازی: 3 آذر 1402

چکیده مقاله:

با وجود اهمیت عدالت در فقه سیاسی-اجتماعی، نظریه پردازی ها باید به نظام سازی یا ساختارهای روندساز منجر شوندف اما در رویکرد اسلامی مطرح و تقویت نشده اند. از جمله مهم ترین مباحث عدالت، پردازش نظریه ای است که شامل ابعاد نظری و عملی روشن به مثابه راهبرد اداره جامعه است. این ابعاد اگرچه در مطالعات دو دهه اخیر حوزه عدالت مورد توجه پژوهشگران داخلی قرار گرفته اند، نیازمند کاوش بیشتر و تمرکز روی موضوعات خرد هستند. این مقاله با هدف تقویت این ابعاد و ضرورت ها به طرح ایده خود می پردازد و به دلیل اهمیت حقوق و مزایای اجتماعی زنان، میدان بررسی و تطبیقات خود را در موضوع عدالت برای زنان قرار داده است. پرسش اصلی مقاله ناظر به مهم ترین چالش نظری و عملی عدالت است که در پاسخ ملاحظه نظری به چالش معیار نابرابری و ملاحظه عملی به دو بحث ادراک سنجی و شاخص سازی برای عدالت پرداخته است. روش مقاله پس از جمع آوری داده های لازم، تحلیل محتوا، و مقاله اسنادی و بنیادی است. گفتنی است این مقاله برگرفته از یک کلان طرح درباره عدالت جنسیتی است. مطابق نتایج، نابرابری به عنوان مهم ترین مسئله در مطالعات عدالت، نیازمند تعیین معیار است. چندمعیارگی در نظریه عدالت اسلامی قابل دفاع است. تفاوت میان مردان و زنان به عنوان بخشی از معیارها با سیاست های جانب دارانه در راستای حمایت از خانواده، مادرانگی، زنانگی و فردیت زنان مورد توجه قرار می گیرد. عدالت، امری راهبردی برای تنظیم روابط افراد با یکدیگر از حوزه خانوادگی تا حوزه اجتماعی است و نیازمند طراحی معیارها، اصول و اهداف، شاخص سازی و ادراک سنجی است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

فریبا علاسوند

استادیار، گروه مبانی نظری جنسیت، پژوهشکده زن و خانواده، قم، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alasvand, F. (۲۰۱۳). Woman in the Islam. Qom: Women and ...
  • Aristotle (۲۰۲۰). Nicomachean ethics = Nikomachische. Translated by: M. H. ...
  • http://www.worldometers.info/world-population/netherlands-populationhttps://kayhan.ir/fa/news/۲۵۱۸۵۰/https://www.unfpa.org/comprehensive-sexuality-educationHuman Rights, Sexual Orientation and Gender Identity (A/HRC/۲۷/L.۲۷/Rev.۱). (۲۰۱۴). Undocs. ...
  • Konow, J. (۲۰۰۳). Which Is the Fairest One of All? ...
  • Paighami, A., Torabzadeh Jahromi, M. S., & Sajjadieh, S. A. ...
  • Rice, F. Ph. (۲۰۰۸). Human development: A life - span ...
  • Sandel M. J. (۱۹۹۸). Liberalism and the limits of justice. ...
  • Sen Amartya (۲۰۰۹). The Idea of Justice. Massachusetts: The Belknap ...
  • Tabataba'i, S. M. H. (۲۰۱۱). Al-Mizan fi tafsir al-Qur'an. Beirut: ...
  • نمایش کامل مراجع