تدوین مدل تمایل به خودکشی در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی بر اساس سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی از طریق سبک اسناد بدبینانه

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 182

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSPANY-4-9_010

تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال شخصیت مرزی به طور اخص با تاکید بر خودکشی موفق، رفتارهای غیر خودکشی گرایانه خود آسیب رسان،  و رفتارهای خودکشی گرایانه ی آسیب رسان به عنوان یک ملاک تشخیصی از دیگر اختلالات روانی جدا می شود؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل تمایل به خودکشی در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی براساس سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتساب شده خودکشی به واسطه سبک اسناد بدبینانه انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش از نوع همبستگی با طرح تحلیل مسیر روابط ساختاری، یا مدل سازی بودجامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مردان و زنان بزرگسال ۱۸ تا ۵۰ سال مراجعه کننده به بخش روانپزشکی بیمارستان ها، و مطب های روانپزشکی شهر تهران در طی سال ۱۴۰۰بودند که تشخیص اختلال شخصیت مرزی دریافت کرده و دارای سابقه اقدام به خودکشی، تمایل به خودکشی، و افکار خودکشی بودند. نمونه گیری به روش هدفمند از طریق غربالگری بیماران صورت گرفت. حجم نمونه برابر با ۵۰۰ نفر بود که بر طبق نظریه کلاین برای طرح معادلات ساختاری انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه­های افکارخودکشی بک (۱۹۶۱)، ظرفیت رفتار خودکشی (تجدید نظر شده) عثمان و همکاران (۲۰۰۱)، و سبک­های اسنادی پترسون و همکاران (۱۹۸۱) و سرباری ادراک شده با پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ) مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS و AMOS با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام پذیرفت. یافته­ ها: پژوهش مبنی بر مدلیابی رابطه سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی با تمایل به خودکشی از طریق سبک اسناد بدبینانه با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت و مدل به دست آمده  از برازش قابل قبولی برخوردار بود. همچنین نتایج فرعی نشان داد که همبستگی معناداری بین متغیرهای پیش بین پژوهش با تمایل به خودکشی وجود دارد. بدین شرح که اثر سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی با سبک اسناد بدبینانه به ترتیب برابر با ۲۵/۰، و ۳۰/۰ بدست آمد که در ادامه مسیر در اثر نقش تسهیلگر سبک اسناد بدبینانه به مقدار ۴۶/۰ افزایش یافت. نتیجه گیری: بر این اساس اثر مثبت سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی بر تمایل به خودکشی به واسطه سبک اسناد بدبینانه افزایش یافته و تسهیل می شود و نقش میانجی سبک اسناد بدبینانه برای تسهیل اثر مثبت متغیرهای پیش بین، (سرباری ادراک شده، و ظرفیت اکتسابی خودکشی) بر تمایل به خودکشی در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تایید می شود. بر اساس این نتایج، خودکشی در جامعه ی هدف در پرتو انوار این دو نظریه قابلیت توضیح بیشتری خواهد داشت.

نویسندگان

زهرا خندقی خامنه

PhD student, Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran.

مجید ضرغام حاجبی

Associate Professor, Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran.

محمدرضا جلالی

Assistant Professor, Department of Psychology, Faculty of Social Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.