بکارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و شباهت به گزینه ایده آل (TOPSIS) برای ارزیابی عملکرد مالی و رتبه بندی بنگاه های اقتصادی (نمونه موردی: شرکت های تعاونی عشایری شمال غرب کشور)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 53

فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRMA-6-4_020

تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1402

چکیده مقاله:

ارزیابی عملکرد مالی شرکت ها، از مهمترین موضوعات مورد توجه سرمایه گذاران، اعتباردهندگان، دولت ها و مدیران می باشد. و با توجه به اصول ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی کشور که تاکید ویژه ای بر تعاون بعنوان یکی از پایه های سه گانه نظام اقتصادی کشور دارد تشکیل شرکت های تعاونی عشایری در این راستا صورت گرفته است، با مد نظر قرار دادن گردش مالی بالای شرکت های فوق و عدم ارزیابی عملکرد مالی آنها بنابراین طراحی مدل ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت های تعاونی عشایری هدف اصلی این تحقیق بوده است. در این پژوهش در سال ۱۳۹۶جهت ارائه مدل ارزیابی مالی با استفاده مدل FAHP گروهی، ضمن مراجعه به ادبیات موضوعی و پیشینه تحقیق، شاخص های ارزیابی مدل شناسایی و وزن دهی شدند و بر اساس اطلاعات شرکت های تعاونی عشایری شمال غرب کشور که از طریق اسناد و مدارک معتبر و صورت های مالی جمع آوری شده، این شرکت ها رتبه بندی گردیده اند. در معیارهای مبتنی بر حسابداری، معیارحجم فروش با وزن ۰. ۲۴۵ بیشترین اولویت و معیار های گردش مجموع دارایی ها با ۰. ۱۷۷، بازده حقوق صاحبان سهام با ۰. ۱۵۴، نسبت آنی با ۰. ۱۴۸، نسبت جاری با ۰. ۱۲۵ و نسبت مالکانه و حاشیه سود خالص به ترتیب با وزن های ۰. ۱۱۵و ۰. ۰۳۶. فاکتورهایی جهت محاسبه نمره کل شرکت شناسایی و در نهایت ۲۴ شرکت تعاونی عشایری از ۲۶ شرکت تعاونی عشایری شمال غرب کشور با استفاده از مدل حاضر و با محاسبه شاخص های مالی، رتبه بندی گردیدند.

نویسندگان

محمد رضائی

کارشناس ارشد حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کلیبر، ایران

میرمحمود سیدولیلو

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی (علوم و تحقیقات تهران-واحدآذربایجان شرقی) / دانش آموخته دکتری تخصصی روانشناسی و استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز