تاثیر بازی درمانی گروهی بر مشکلات اجتماعی، پرخاشگری و قانون شکنی کودکان شش تا دوازده سال با نقص توجه و بیش فعالی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 84

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_REHA-21-3_007

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402

چکیده مقاله:

هدف: یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که کودکان دارای نقص توجه و بیش فعالی با آن درگیر هستند مشکلات کنترل رفتاری هیجانی است که ارتباط اجتماعی را در خانه و مدرسه دچار مشکل می کند و بعضی از این مشکلات شامل مشکلات اجتماعی، پرخاشگری و قانون شکنی هستند. این مشکلات اگر در کودکی درمان نشوند می توانند در بزرگسالی مشکلاتی مانند سوء استفاده مواد، نافرمانی در محل کار، تداوم شغلی کوتاه تر و اعمال ضداجتماعی بیشتر را به وجود آورند. امروزه استفاده از بازی درمانی برای کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی رواج یافته است. بازی درمانی رویکردی فعال است که به کودک اجازه می دهد تا احساسات خود را با استفاده از بازی آشکار کند. گروه، جامعه کوچکی است که در آن می توان فنون اجتماعی را کشف و تمرین کرد و بر آن ها مسلط شد. کودکان در بازی درمانی گروهی و در پرتو واکنش همسالان خود وادار به ارزیابی شخصیت خود می شوند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر بازی درمانی گروهی بر مشکلات هیجانی رفتاری کودکان شش تا دوازده سال با نقص توجه و بیش فعالی صورت گرفت. روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی با انتخاب تصادفی گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی در شهر اصفهان بود که از بین آن ها ۲۸ کودک شش تا دوازده سال با اختلال نقص توجه و بیش فعالی به شیوه در دسترس انتخاب شدند. کودکان با میانگین سنی هشت سال شامل هشت دختر و بیست پسر مراجعه کننده به کلینیک کاردرمانی دوستداران کودک توحید اصفهان بودند. در ابتدا در جلسه ای توجیهی هدف پژوهش برای والدین توضیح داده شد. سپس کودکان به صورت تصادفی با انتخاب تصادفی کارت های سربسته در دو گروه آزمایش و کنترل وارد شدند. با در نظر گرفتن ۳=d در دو گروه آزمایش و کنترل بعد از انجام مداخله، سطح اطمینان ۹۵ درصد و توان آزمون ۸۰ درصد، حجم نمونه در هرکدام از گروه های آزمایش و کنترل چهارده نفر محاسبه شد. گروه آزمایش علاوه بر شرکت در دو جلسه کاردرمانی انفرادی در هفته در دوازده جلسه ۴۵ تا ۶۰ دقیقه ای (دو جلسه در هفته) بازی درمانی گروهی شرکت کرد، ولی گروه کنترل فقط در دو جلسه کاردرمانی انفرادی در هفته شرکت کرد. افراد هر دو گروه از نظر مشکلات هیجانی رفتاری قبل و بعد از بازی درمانی گروهی با استفاده از مقیاس چک لیست رفتاری کودک ارزیابی شدند. داده های به دست آمده از موقعیت های پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: پس از برگزاری جلسات بازی درمانی گروهی، کاهش معنی داری در نمره مولفه های مشکلات رفتاری هیجانی کودکان با نقص توجه و بیش فعالی از جمله مشکلات اجتماعی، پرخاشگری، قانون شکنی و همچنین در نمره کلی مشکلات رفتاری هیجانی مشاهده شد (۰/۰۰۱>P). نتیجه گیری: بازی درمانی گروهی می تواند به عنوان یک روش مکمل در کنار سایر روش های کاردرمانی رایج، در کاهش علائم مشکلات رفتاری هیجانی کودکان شش تا دوازده سال با اختلال بیش فعالی و نقص توجه مفید واقع شود.

کلیدواژه ها:

Attention deficit and hyperactivity disorder ، Play therapy ، Behavioral problem ، اختلال نقص توجه و بیش فعالی ، مشکلات هیجانی رفتاری ، بازی درمانی گروهی

نویسندگان

Sepideh Teimourian

Department of occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Hooshang Mirzaei

Department of occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Ebrahim Pishyare

Department of occupational Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

Samaneh Hosseinzadeh

Department of Biostatistics, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. ...
  • Watson CC. Influence of parental collaboration on group therapy outcomes ...
  • Fazli N, Sajjadian I. [The effectiveness of mindfull parenting education ...
  • Morshed N, Davoodi I, Babamiri M. [Effectiveness of group play ...
  • Tyndall-Lind A, Landreth GL, Giordano MA. Intensive group play therapy ...
  • نمایش کامل مراجع