تبیین الگوی رای همسایگی و طایفه ای در انتخابات مجلس شورای اسلامی (مطالعه موردی: یازدهمین دوره حوزه انتخابیه کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 178

فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPG-7-4_003

تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1402

چکیده مقاله:

تاثیر همسایگی و طایفه گرایی از جمله جستارهای جغرافیای انتخابات است که پیامد عوامل و زمینه های جغرافیایی را در رفتار رای دهندگان بررسی می کند و بر این گمان است که ساکنان یک محدوده سکونت­گاهی عموما همانند یکدیگر بر اساس ویژگی و شناسه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شان، به فرد و یا جریانی که با آن احساس همانندی می نمایند رای می دهند. این مقوله در انتخابات مجلس شورای اسلامی استآن کهگیلویه و بویراحمد و به تبع آن حوزه انتخابیه موردمطالعه نمود آشکاری دارد. به نحوی که با برگزاری چندین دوره انتخابات در این فضای جغرافیایی همواره همسایگی و به ویژه بعد طایفه محوری آن تاثیر شگرفی بر نتایج انتخابات داشته است. سوال مقاله حاضر این است که همسایگی چه تاثیری بر انتخابات دور یازدهم حوزه انتخابیه کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده داشته است؟ بر پایه مطالعات کتابخانه ­ای و یافته ­های میدانی (مشاهده و مصاحبه) در حوزه انتخابی مذکور، بین تاثیر همسایگی و طایفه­ گرایی با میزان رای آوری کاندیداها رابطه مستقیمی وجود دارد به طوری که طبق داده­ ها و اطلاعات آماری که سبد رای نامزدها را تشکیل می­ دهد، عمده رای کاندیدا در قلمرو ایلی و همسایگی آن ها است. روش پژوهش کنونی، توصیفی-تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی و میدانی میباشد که برای تحلیل آن از نرم افزارهای GIS و EXCEL استفاده شده است. بر پایه یافته ­های  پژوهش این نتیجه حاصل شد که متغیر همسایگی و گرایش های طایفه ­­ای در انتخابات حوزه انتخابیه مذکور آشکار و تاثیرگذار بوده و هرکدام از شهرستان­ های این حوزه انتخابیه به تناسب میزان جمعیتی که دارند، از فاکتور همسایگی و زادگاهی بهره برده ­اند، به نحوی که شهرستان­ های پرجمعیت (کهگیلویه و بهمئی) از بیشترین و شهرستان ­های کم­ جمعیت (لنده و چرام) از کمترین میزان همسایگی و طایفه ­ای در حمایت از کاندیدای قلمرو خود استفاده­ کرده ­اند.

کلیدواژه ها:

جغرافیای انتخابات ، تاثیر همسایگی ، الگوی توزیع فضایی آراء ، طایفه محوری و انتخابات مجلس شورای اسلامی

نویسندگان

یوسف انصاری

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

حجت مهکویی

گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،نجف آباد، ایران.

علی شمس الدینی

دانشیار گروه شهرسازی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

سیروس احمدی نوحدانی

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Badiei Azandahi, M., Panahande Khah, M., & Mokhtari, M., (۲۰۰۸). ...
  • Governorship Gachsaran Archive. (۲۰۱۹). Minutes of the Report on the ...
  • Kaviani Rad, M& Visi, H. (۲۰۰۸). The effect of the ...
  • Sadeghi-Fereshteh, R., Daneshgar Moghadam, G., & Dezhdar, , (۲۰۱۲). Investigating ...
  • Verba, S., & Nie, N.H., (۱۹۷۲). Participation in America: Social ...
  • نمایش کامل مراجع