دیدگاه دست اندرکاران محلی و دولتی جنگل نسبت به کشاورزی و دامداری در جنگل های شهرستان سروآباد (مطالعه موردی: جنگل های سامان عرفی آلمانه)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 54

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-25-8_001

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: از فعالیت­های تبدیل جنگل به زمین کشاورزی، زراعت در زیر آشکوب جنگل و چرای دام در جنگل به عنوان مهم­ترین عوامل تخریب جنگل­های زاگرس یاد می­شود و در این مورد دست­اندرکاران محلی و دولتی نظرات متناقضی با یکدیگر دارند. در روستای جنگلی آلمانه فعالیت­های کشاورزی اعم از زراعت و باغبانی یا در داخل جنگل (به صورت زراعت در زیر آشکوب جنگل، یا جنگل تراشی و تبدیل آن به زراعت و باغ) و یا در حاشیه جنگل انجام می­گیرد که در هر صورت بر جنگل تاثیرگذار هستند. همچنین در این روستا دامداری نیز تاثیر مستقیمی بر جنگل داشته و همواره می­توان آن را جزء جدایی ناپذیر جنگل عنوان نمود. این تحقیق با هدف دستیابی به دیدگاه دست­اندرکاران در مورد فعالیت­های کشاورزی و دامداری در جنگل­های سامان عرفی آلمانه شهرستان سروآباد در زمستان سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. روش بررسی: جامعه آماری این تحقیق شامل مردم روستای آلمانه و تعدادی از کارشناسان اداره­های منابع طبیعی و جهاد کشاورزی استان کردستان است. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه است و در مجموع دیدگاه ۱۱۵ نفر از دست­اندرکاران محلی و دولتی به روش طیف لیکرت در مورد سه فعالیت تبدیل جنگل به زمین کشاورزی، زراعت در زیرآشکوب جنگل و چرای دام در جنگل مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده­ها از آزمون­های آماری کروسکال­والیس و من­وایت­نی استفاده و کلیه تحلیل­ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۲ انجام شد. یافته­ها: بر اساس نتایج، دست­اندرکاران محلی فعالیت­های خود را در راستای تخریب جنگل دانستند و کارشناسان کشاورزی نیز با آنان هم­عقیده بودند. اما کارشناسان منابع طبیعی دیدگاه مخالفی داشتند. در مجموع دست­اندرکاران محلی و دولتی در مورد بسیاری از گویه­های مربوط به فعالیت­ها دیدگاه متفاوتی داشتند و تعارض بین بهره­برداران محلی و کارشناسان دولتی، خصوصا کارشناسان منابع طبیعی به وضوح مشاهده گردید. بحث و نتیجه­گیری: در نهایت از دیدگاه دست­اندرکاران، یک گویه ی مشترک به عنوان گویه ی منتخب در هر سه فعالیت انتخاب گردید که نشان داد  انجام این فعالیت­ها، به دلیل مشکلات اقتصادی و کمبود درآمد مردم محلی است.

نویسندگان

سروش ذبیح اللهی

دانش آموخته دکتری جنگلداری، گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

جواد میرزایی

دانشیار گروه علوم جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. (مسوول مکاتبات)

فرزاد اسکندری

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

منوچهر نمیرانیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

آرزو سلطانی

دانشیار گروه علوم محیط زیست و مدیریت منابع طبیعی، دانشکده علوم محیطی و مدیریت منابع طبیعی دانشگاه علوم زیستی نروژ، آس، نروژ.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Jaffari, A., Najafi, A., and Mafi gholami, D. ۲۰۱۱. ANP, ...
  • Ghorbani, M., Azarnivand, H., Mehrabi, A.A., Bastani, S., Jafari M., ...
  • Khosh dahaan, A. ۲۰۰۹. Forecasting with scenario building techniques, Industrial ...
  • Khosravi, Sh., Maleknia, R., Khedrizadeh, M. ۲۰۱۷. Understanding the Contribution ...
  • Sobhani fard, Y., and Akhavan kharraziyan, M. ۲۰۱۶. Tutorial of ...
  • Howley, P. ۲۰۱۳. Examining farm forest owners' forest management in ...
  • Soltani, A., Sankhayan, P. L., and Hofstad, O. ۲۰۱۵. A ...
  • نمایش کامل مراجع