عوامل و مولفه های موثر بر افزایش حاشیه نشینی در منطقه حصار کرج

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 56

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CSVG01_068

تاریخ نمایه سازی: 26 آذر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: یکی از مسایل و معضلات شهرها، که بر اساس مشاهدات جهانی در حال گسترش است، پدیده حاشیه نشینی است. از آنجا که ابزارهای مشروع دستیابی به موفقیت در دسترس حاشیه نشینان نیست در این محلات آسیبها و ناهنجاری اجتماعی سریعا رشد می کند. امروزه مطالعه و شناخت ابعاد و زوایای دقیق پدیده حاشیه نشینی و اثرات آن بر آسیبهای اجتماعی، توجه برنامه ریزان و مدیران شهری را به اتخاذ سیاستها و برنامه های جمعی کاهش و سامان دهی پدیده حاشیه نشینی و آسیبهای اجتماعی جلب نموده است در همین راستا مطالعه ی حاضر با هدف اصلی شناسایی عوامل و مولفه های موثر بر افزایش حاشیه نشینی در منطقه حصار کرج انجام شد. روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- اکتشافی که با استفاده از روش پیمایشی انجام شد. این مطالعه بر روی ۳۰۰ نفر از افراد حاشیه نشین که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای اتخاب شده بودند صورت گرفت. تجزیه وتحلیل داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری تحلیل عاملی اکتشافی انجام گرفت. یافته ها: از مجموع ۲۶ گویه، ۴ عامل ساخته شده است. در مجموع چهار عامل ۶۲/۶ درصد از کل عوامل و مولفه های موثر بر حاشیه نشینی در منطقه حصار کرج را تشکیل داده اند که در این میان سهم عامل "فقدان کار مناسب و درآمد مطلوب در محل سکونت قبل از مهاجرت" ۲۱/۷ ، عامل "فقدان امکانات رفاهی در محل سکونت قبل از مهاجرت و وجود جاذبه های شهری" ۱۶/۲، عامل "وجود مسائل فرهنگی و اجتماعی در محل سکونت قبل از مهاجرت" ۱۲/۹ و عامل "ترغیب و تشویق دوستان و اقوام به مهاجرت و تشکیل زندگی جدید" ۱۱/۸ درصد از واریانس و تغییرات مجموعه متغیرها را تعیین می کنند.نتیجه گیری: عوامل فقدان کار مناسب و درآمد مطلوب در محل سکونت قبل از مهاجرت، فقدان امکانات رفاهی در محل سکونت قبل از مهاجرت و وجود جاذبه های شهری، وجود مسائل فرهنگی و اجتماعی در محل سکونت قبل از مهاجرت، ترغیب و تشویق دوستان و اقوام به مهاجرت و تشکیل زندگی جدید میتوانند بر افزایش حاشیه نشینی موثر باشند.

نویسندگان

هانیه وجیهه

فوق لیسانس جغرافیا برنامه ریزی شهری، رییس گروه آموزش شهرداری کرج، کرج، ایران

فرهاد صوفیان

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان، دهاقان، ایرانرییس گروه ساختارهای سازمانی شهرداری کرج، کرج، ایران