بررسی اثر کاربرد پلیمر سوپرجاذب برخصوصیات زراعی و عملکرد علوفه اکوتیپ یونجه یزدی تحت شرایط مختلف رطوبتی در استان آذربایجان غربی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 45

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IDAJ-10-1_003

تاریخ نمایه سازی: 26 آذر 1402

چکیده مقاله:

به منظور بررسی اثر دور آبیاری و پلیمر سوپر جاذب بر خصوصیات زراعی و عملکرد علوفه در یونجه دیم رقم یزدی آزمایشی در دو سال زراعی ۹۶-۱۳۹۴ به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه مهاباد اجرا گردید. تیمار ها شرایط آبیاری شامل آبیاری کامل (آبیاری در ۸۰ درصد ظرفیت زراعی خاک)، تنش ملایم (آبیاری در ۵۰ درصد ظرفیت زراعی خاک) و تنش شدید (بدون آبیاری) و پلیمر سوپر جاذب A۲۰۰ در چهار سطح شاهد (عدم کاربرد) و ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد بین تیمارهای آبیاری از لحاظ اثر بر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از شاخص سطح برگ اختلاف معنی دار وجود داشت، درحالی که تفاوت بین سطوح سوپر جاذب از لحاظ اثر بر روی کلیه صفات معنی دار گردید. اثر متقابل تیمار آبیاری و سطوح سوپر جاذب نیز بر ارتفاع بوته، عملکرد خشک علوفه و درصد پروتئین خام معنی دار بود. در این تحقیق استفاده از سطوح ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار سوپر جادب در هر سه شرایط رطوبتی اثر مثبتی بر بهبود عملکرد علوفه خشک یونجه داشت. بنابراین دو تیمار مذکور جهت افزایش عملکرد علوفه خشک به خصوص در شرایطی که یونجه با دوره های مختلف تنش کم آبی روبرو می باشد، قابل توصیه است، همچنین به نظر می رسد استفاده از سوپرجادب در شرایط تنش شدید می تواند راهکار مناسبی برای صرفه جویی در مصرف آب و افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه در یونجه باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

معروف خلیلی

Department of Biotechnology and Plant Breeding, Payame Noor University, Tehran, Iran

حمزه حمزه

Department of sugar beet research, Hamadan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Hamadan, Iran.