اثر خاک اره صنوبر و بیوچارهای آن بر روند واجذب کادمیم دریک خاک آهکی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 68

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREO-37-3_006

تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1402

چکیده مقاله:

کادمیم یکی از رایج ترین و خطرناک‎ترین عناصر سنگین در محیط زیست است، که پاک سازی آن از محیط های آبی و خاکی امری ضروری و مهم است. در پژوهش حاضر، در قالب طرح کاملا تصادفی، اثر خاک اره و بیوچار تهیه شده از آن در دو دمای ۳۰۰ و ۶۰۰ درجه سلسیوس بر روند واجذب کادمیم در یک خاک لوم سیلتی، در دانشکده کشاورزی لرستان در بهار ۱۴۰۱ بررسی شد. به همین منظور خاک اره و بیوچارهای حاصل از آن در سه سطح صفر، ۲%و ۴% وزنی به یک خاک آهکی آلوده شده به ۱۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم کادمیم افزوده شد. نمونه برداری از خاک های تیمار شده، ۹۰ روز بعد از آلوده شدن خاک ها با کادمیم و خوابانیدن تحت شرایط رطوبت مزرعه، انجام گرفت. به منظور بررسی روند واجذبی، در دوره های زمانی مختلف از ۵ تا ۲۸۸۰ دقیقه، نمونه ها به وسیله عصاره گیرEDTA عصاره گیری و غلظت کادمیم موجود در نمونه ها تعیین شد. نتایج نشان داد که کمترین میزان واجذب کادمیم در تیمار ۴% وزنی بیوچار خاک اره ۶۰۰ درجه سلسیوس بود که نسبت به شاهد به میزان ۸۰/۵% کاهش داشت. مقادیرکادمیم واجذب شده در خاک های تیمار شده با خاک اره نسبت به شاهد تفاوت معنی داری نداشتند. واجذب کادمیم در تمامی تیمارها در زمان های اولیه بیشترین مقدار بود و با گذشت زمان کاهش یافت. به عبارت دیگر ۵۰% واجذب کادمیم در ۲ ساعت اولیه رخ داد. بر اساس ضریب تعیین (۰/۹۴) و خطای استاندارد (۰/۲۳)، معادله تابع توانی به عنوان بهترین معادله پیش بینی کننده روند واجذب کادمیم در خاک موردبررسی به دست آمد؛ بنابراین در این تحقیق تیمار ۴%وزنی بیوچار خاک اره در دمای ۶۰۰ درجه سانتی گراد به عنوان بهترین تیمار به منظور کاهش آلودگی ناشی از کادمیم معرفی می گردد.

کلیدواژه ها:

گرماکافت ، خاک آلوده به کادمیوم ، پاک سازی کادمیوم

نویسندگان

فهیمه بهاروندی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

محمد فیضیان

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

افسانه عالی نژادیان

استادیار گروه علوم خاک، دانشگاه لرستان،دانشکده کشاورزی

صمد عبدی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، خرم

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • دیانت مهارلویی، ز؛ و م. فکری. ۱۳۹۹. روند واجذب کادمیم ...
  • رسولی صدقیانی، م.ح. قره ملکی، ت. بشارتی، ح؛ و ا. ...
  • سماوات، س.، بایبوردی، ا.، ملکوتی، م.ج. و م.م. طهرانی. ۱۳۸۴. ...
  • صفاری, م. ۱۳۹۸. ارزیابی رفتار کادمیم در یک خاک آهکی ...
  • صفاری، م. ۱۳۹۴ . روند جذب - واجذب، شکل های ...
  • عظیم زاده، ی.، نجفی، ن.، عبدالملکی، ا.، و ب، امیرلو. ...
  • هاشمی شرف آباد، س.، رحیمی، م.، قائدی، م. و م. ...
  • نمایش کامل مراجع