بررسی تاثیر تنش رطوبتی و تراکم بوته بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و کارایی مصرف آب در دو اکوتیپ از گیاه زوفایی (Thymbra spicata L. )

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 42

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPEC-14-3_003

تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1402

چکیده مقاله:

جهت بررسی تغییرات برخی از خصوصیات فیزیولوژیک و کارایی مصرف آب دو اکوتیپ از گیاه دارویی زوفایی (Thymbra spicata L.)، در پاسخ به تغییر تنش رطوبتی و تراکم بوته، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال زراعی (۹۵-۹۴ و ۹۶-۹۵) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام اجرا گردید. براساس نتایج حاصل از آزمایش بیشترین میزان محتوای کلروفیل a در تیمار بدون تنش و تنش ملایم در تراکم ۶ و ۸ بوته در مترمربع، کلروفیل b در تیمار تنش رطوبتی ملایم، تراکم ۸ بوته در مترمربع و کلروفیل کل در سطح بدون تنش و تنش ملایم و تراکم ۸ بوته در مترمربع طی سال اول اجرای آزمایش مشاهده شد. افزایش تراکم بوته و شدت تنش رطوبتی منجر به کاهش محتوای رنگیزه های فتوسنتزی شد. بیشترین محتوای کارتنوئید در سطح تنش رطوبتی ملایم، تراکم ۸ و ۱۲ بوته در مترمربع طی سال اول اجرای آزمایش مشاهده شد. بیشترین محتوای آنتوسیانین در سطح تنش رطوبتی ملایم، تراکم ۸ بوته در مترمربع، فنول کل و فلاونوئید در سطح تنش رطوبتی شدید، تراکم ۱۲ بوته در مترمربع مشاهده شد. بیشترین میزان پرولین در گیاه در سال دوم آزمایش در سطح تنش رطوبتی شدید و تراکم ۱۲بوته در مترمربع مشاهده شد. افزایش شدت تنش رطوبتی و تراکم بوته منجر به افزایش کارایی مصرف آب در گیاه زوفایی شد. اکوتیپ ملکشاهی از محتوای بیشتری از رنگیزه های فتوسنتزی، کارتنوئید و کارایی مصرف آب بیشتری برخوردار بود

نویسندگان

فاطمه ملک ملکی

دانشگاه ایلام

نصرت اله عباسی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

ابراهیم شریفی عاشورآبادی

دانشیار بخش تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران/تهران.

محمد جواد زارع

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام