عدالت و کارایی اقتصادی مالیات ها در تمدن اسلامی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 68

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MIEA-10-37_015

تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402

چکیده مقاله:

مالیات در طول تاریخ مهم ترین منبع درآمد دولت ها بوده و موارد مصرف آن تامین هزینه جنگ ها، پرداخت حقوق کارمندان کشوری و لشکری، انجام امور زیربنایی، تامین اجتماعی، آموزش و سایر خدمات عمومی بوده است امروزه مالیات علاوه بر منبع درآمد دولت ها، وسیله ای برای اعمال سیاست های انبساطی و انقباضی مالی از یک طرف و ابزار تحقق عدالت اقتصادی از طرف دیگر است. معیارهای زیادی در اقتصاد بخش عمومی برای ارزیابی ویژگی مالیات ها مطرح شده ولی دو تا از این معیارها بیش از بقیه دارای ارزش و اهمیت است، یکی عدالت و دیگری کارایی. در این مقاله مالیات هایی که در اسلام آمده و یا در حوزه تمدن اسلامی بکار گرفته شده با تحلیل نصوص دینی و شواهد تاریخی از لحاظ تاثیری که بر کارایی و یا عدالت دارند بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد مالیات های مذکور؛  تامین اجتماعی، رفع فقر و تعدیل ثروت و تامین بودجه دولت مهم ترین دلایل وضع آن بوده است که برای تامین کالاهای اساسی یا تامین خدمات عمومی بوده است، به جز خمس که در دیدگاه شیعه با درآمد رابطه دارد و می تواند نسبت به درآمد تصاعدی باشد سایر مالیات های اسلامی دارای نرخ ثابت هستند و بنابراین اختلال اقتصادی ایجاد نمی کنند و کارایی را از بین نمی برند. مالیات های اسلامی از گستردگی بالایی برخوردار بوده و همه بخش های اقتصاد آن موقع را پوشش می داده و این نشان می دهد که نباید استثنا داشته باشد. در شرایط امروز ما. نکته دیگر این که مالیات های اسلامی، مالیات های مستقیم بوده که بر اصل عدالت و کارایی استوار بوده و مقدار مصرف اغلب آنها بصورت روشن بیان شده است. در جمع بندی این نکته مهم است که نهایتا سیستم مالیاتی و تامین اجتماعی در دولت اسلامی باید هماهنگ با یک دیگر باشند. نکته دیگر این که مبانی مالیات های اسلامی ایجاب می کند که بر درآمدهای بادآورده باید بصورت تصاعدی باشد و بالاخره مالیات های اسلامی نباید ضد تولید باشد اخر اینکه معافیت های مالیاتی گسترده فعلی پذیرفته نیست.

کلیدواژه ها:

tax ، Islamic civilization ، economic efficiency ، tax justice ، direct taxes and indirect taxes ، مالیات ، تمدن اسلامی ، کارایی اقتصادی ، عدالت مالیاتی ، مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم

نویسندگان

میثم موسائی

Professor Tehran University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اجتهادی، ابوالقاسم (۱۳۶۹). وضع مالی و مالیه مسلمین از آغاز ...
  • امام علی(ع)، نهج البلاغه، ترجمه علی شیرانی، قم، نشر معارف ...
  • شهید ثانی، زین الدین ابن علی (۱۴۱۰ ق). الروضه البهیه ...
  • صدر، سیدکاظم (۱۳۸۶). اقتصاد صدر اسلام، دانشگاه شیهد بهشتی ...
  • موسائی، میثم (۱۳۷۳). بررسی موضوع و مصداق ربا با توجه ...
  • موسائی، میثم (۱۳۸۳). ربا و کاهش ارزش پول، پژوهشکده اقتصاد ...
  • موسائی، میثم (۱۳۸۷). موضوع شناسی ربا، انتشارات نور علم و ...
  • مجتهد، احمد و حسن زاده، علی (۱۳۸۴). پول و بانکداری ...
  • نجفی، محمدحسن (۱۴۰۴ ق). جواهر الکلام فی شرح شرائع الاسلام، ...
  • نراقی، مولا احمد (۴۱۷ ق). عوائد الایام فی بیان قواعد ...
  • نمایش کامل مراجع