ارزیابی سطح رفاه سالمندان در استانهای ایران براساس شاخصهای توسعه از دیدگاه اسلام

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 47

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MIEA-11-38_008

تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402

چکیده مقاله:

در سال های اخیر توزیع جمعیت کشور به سمت سنین بالاتر تغییر یافته و پدیده سالمندی مانند سایر نقاط جهان در ایران نیز قابل مشاهده است. روند سالمندی جمعیت، در کنار تبعات مختلفی که بر بهره وری و رشد اقتصادی دارد، موضوع اهمیت جایگاه این گروه جمعیتی، نیازهای آنان و توجه دولت به سطح رفاه آنها را پررنگ تر می سازد. باتوجه به روند افزایشی سهم سالمندان از کل جمعیت کشور و با در نظر گرفتن اهمیتی که اسلام برای دوران سالمندی و سالمندان قائل شده است، بررسی شاخص های بهزیستی اقتصادی- اجتماعی مرتبط با این گروه از جمعیت، ارزشمند می باشد تا بتواند به ارائه راهکارهایی توسط سیاست گزاران در راستای بهبود شرایط رفاهی آنها کمک کند. برای انجام این مطالعه ابتدا با مرور مستندات مربوط به جایگاه سالمندان از دیدگاه اسلام، شاخص هایی که ریشه ای در مبانی و متون اسلامی داشتند شناسایی شدند، سپس داده های خام مورد نیاز برای آنها از سرشماری و داده های هزینه خانوار سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران استحصال شد. در مرحله بعد شاخص های نرخ مشارکت اقتصادی، نرخ اشتغال، نسبت وابستگی سالمندان بیکار، نرخ فقر، نسبت سالمندان حقوق بگیر، نسبت حمات از والدین، نرخ باسوادی، درصد افراد با تحصیلات دانشگاهی، نسبت سالمندان دارای بیمه، نرخ مالکیت مسکن، میزان مواجهه با هزینه های کمرشکن سلامت مربوط به سالمندان برای استان های کشور استحصال شدند. در نهایت با استفاده از تحلیل تاپسیس رتبه بندی استان ها براساس این شاخص ها انجام شد. سالمندان در استان های تهران، گیلان و البرز نسبت به بقیه بهترین وضعیت را دارند و استان های سیستان بلوچستان، کهگیلویه و هرمزگان نامناسب ترین شرایط را برای سالمندان دارند. بنابراین علی رغم توجه خاص دین اسلام به سالمندان و وضعیت زندگی آنها، فقط در حدود ۱۰ درصد از استان ها وضعیت سالمندان مناسب است، ۳۲ درصد استان ها وضعیت تقریبا مناسب و حدود ۵۸ درصد استان ها شرایط مناسبی برای سالمندان ندارند.

نویسندگان

سارا امامقلی پور

Professor Tehran University of Medical Sciences

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bengtson VL, Coleman PG, Kirkwood TB. The Cambridge handbook of ...
  • ۱۲- Dench, S., & Regan, J. (۲۰۰۰). Learning in later ...
  • ۱۳- Elsaman, Radwa S. & Mohamed A. Arafa, (۲۰۱۲), The ...
  • ۱۴- Foster, L., & Walker, A. (۲۰۱۵). Active and successful ...
  • ۱۵- Kuwait Declaration on theRights of Elderly - An Islamic ...
  • ۱۶- global agewatch: United nation; ۲۰۱۵. Available from: http://www.helpage.org/global-agewatch/about/global-agewatch-index-version-۲۰/۱۸. ۱۷- ...
  • ۱۸- Zulkiply, S. R. I., Jaafar, N., & Rahman, M. ...
  • عوالی اللئالی، ج ۱، ص ۱۸۹؛ بحارالانوار، ج ۷۲، ص ...
  • صحیح البخاری، حدیث شماره ۱۹۴۸۴. کنز العمال : ۲۸۸۰۳۵. کلینی، ...
  • میزان الحکمه، جلد ۸، الخصال : ۳۲/۱۱ ...
  • میزان الحکمه، جلد۸، تنبیه الخواطر : ۲/۱۷۶۸. تحف العقول، ص ...
  • جغتایی، فایزه، میرطاهر موسوی، محمدجواد زاهدی، (۱۳۹۵)، ابعاد ومولفه های ...
  • نمایش کامل مراجع