بررسی نیاز رویشگاهی گونه بادامک (Amygdalus scoparia Spach.) در جنگل های زاگرس (مطالعه موردی: رویشگاه کره بس، استان چهارمحال و بختیاری)

سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 66

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJFPR-16-4_004

تاریخ نمایه سازی: 26 دی 1402

چکیده مقاله:

بادامک جزء گونه های با اهمیت و از ذخایر درختان و درختچه های ایران محسوب می شود. عدم شناخت کافی از این گونه مانع جدی در احیاء رویشگاههای تخریب یافته آن و برنامه ریزی به منظور مدیریت بهینه رویشگاههای موجود خواهد بود. بر این اساس آگاهی از نیاز رویشگاهی این گونه و تعیین مشخصه های کمی و کیفی آن می تواند کمک شایانی برای استفاده مناسب از این گونه به همراه داشته باشد. به منظور اجرای این تحقیق پس از جنگل گردشی و بررسی مقدماتی منطقه، محدوده رویشگاهی بادامک در منطقه بر روی نقشه توپوگرافی ۱:۲۵۰۰۰ مشخص شد. سپس با تلفیق نقشه های شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی، نقشه واحدهای شکل زمین تهیه و واحدهای کاری با طبقات شیب، ارتفاع و جهت جغرافیایی مختلف تعیین شدند. در هر واحد کاری با توجه به وسعت، ۱ تا ۲ نقطه به صورت تصادفی به عنوان مراکز قطعات نمونه ۱۰۰۰ مترمربعی در نظر گرفته شدند. در قطعات نمونه کلیه صفات کمی و کیفی شامل ارتفاع، تعداد جست، قطر یقه  قطورترین جست، قطر تاج، سلامت و کیفیت تنه کلیه پایه ها اندازه گیری شدند. در میکروپلات میانی میزان تجدیدحیات گونه های درختی و درختچه ای به ویژه بادامک شمارش شد. در هر قطعه نمونه، نمونه خاک از دو عمق صفر تا ۲۰ و ۲۰ تا ۴۰ به منظور انجام آزمایشهای خاک تهیه و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که جهت جغرافیایی به عنوان عامل بسیار مهم در پراکنش بادامک می باشد، به طوری که میانگین ارتفاع، تعداد جست، قطر یقه، قطر تاج و درصد تاج پوشش این گونه در جهت جنوبی بیشتر از جهت شمالی بوده است. همچنین طبقه ارتفاعی ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰ متر از سطح دریا بهترین محدوده رویشی برای گونه بادامک در منطقه مورد مطالعه است. تجدیدحیات این گونه در جهت جنوبی، طبقه ارتفاعی۱۸۰۰ تا۱۹۰۰ متر از سطح دریا و شیب ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است. حضور گونه بادامک بر روی سازندهای آهکی و بیشتر بودن میزان T.N.V (درصد مواد خنثی شونده، آهک) در جهت جنوبی نسبت به شمالی و طبقه ارتفاعی ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰ متر حاکی از آهک دوست بودن این گونه است.

نویسندگان

عارف سالاریان

کارشناس ارشد جنگل داری

اسداله متاجی

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

یعقوب ایران منش

مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • الوانی نژاد، س.، ۱۳۷۸. بررسی عوامل موثر بر پراکنش گونه ...
  • ایران نژاد پاریزی، م.، ۱۳۷۴. بررسی اکولوژیک جوامع گونه های ...
  • ترابیان، س.ی.، ۱۳۷۸. بررسی پراکنش بادام و نیازهای اکولوژیک آن ...
  • ثاقب طالبی، خ.، ۱۳۸۳. نگاهی به جنگل های ایران. انتشارات ...
  • جهانبازی گوجانی، ح.، ایران منش، ی. و طالبی، م.، ۱۳۸۴. ...
  • خاتم ساز، م.، ۱۳۷۱. فلور ایران، تیره گل سرخ. انتشارات ...
  • سلطانی، م.، ۱۳۷۹. مدیریت منابع طبیعی تجدید شونده، گزارش هوا ...
  • شیوندی، د.، نظریان، ع.، داودی، ق. و ریاحی، م.، ۱۳۸۵. ...
  • Alberghina, O., ۱۹۷۸. The wild Almond, Amygdalus webii, of south ...
  • Denisov, V.P., ۱۹۸۲. Distribution and variability of the wild almonds ...
  • نمایش کامل مراجع