کوه کلار، خانه ای برای زیستمندان منحصربه فرد در قلب زاگرس: گزینه ای مناسب برای یک پارک ملی در مناطق آلپی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 78

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-8-1_009

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

استان چهارمحال و بختیاری از نواحی غنی و متنوع ازنظر گیاهی، جانوری و آب وهوایی است. بوم نظام های مختلفی از جنگل، تالاب، رودخانه، مرغزار و نواحی آلپی را می توان در این استان کوچک یافت. کوه کلار، سومین قله بلند این استان است. موقعیت ویژه جغرافیایی این کوه سبب شده است تا از دیرباز پژوهشگران تنوع زیستی و گردشگران زیادی به سوی آن جلب شوند. زندگی و بقای گیاهان، حیوانات و معیشت عده زیادی از مردم به این کوه وابسته است. دره های متعدد، آبشارها، چشمه ها، تالاب ها، ارتفاعات مختلف و سازندهای مختلف زمین شناسی سبب ایجاد تنوع بسیار در گونه های گیاهی زیستگاه های مختلف این کوه شده است. بخش زیادی از گونه های گیاهی انحصاری ایران در نواحی آلپی و نیمه آلپی قرار دارند که متاسفانه در ایران به ندرت محافظت می شوند. این کوه با داشتن نواحی آلپی و غنای گونه ای فراوان، گزینه ای مناسب برای یک منطقه محافظت شده آلپی است. این کوه خانه گونه های مختلف است که برخی از آنها مانند Hedysarum plumosum Boiss. & Hausskn.، Clinopodium kallaricum (Jamzad) Bordbar و Dionysia bachtiarica Bornm. & Alex. تنها از این کوه گزارش شده اند. همچنین، یکی از سکونتگاه های مهم خرس قهوه ای و سایر پستانداران بزرگ چثه ایران است. چرای بی رویه، برداشت گیاهان، شکار و تغییر کاربری زمین از مهم ترین عواملی هستند که بوم سازگان های این منطقه کوهستانی را به طور جدی تهدید می کنند. ضروری است با انجام اقدامات لازم و افزایش آگاهی عمومی از این کوه حفاظت شود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

امین زراعتکار

استادیار پژوهش، بخش منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.

تورج مختارپور

کارشناس ارشد، بخش منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیمی، م.، ۱۳۹۵. درگیری خرس و چوپان در بروجن. خبرآنلاین، ...
  • حیدری، م.، ۱۴۰۱. حمله خرس به مرد ۳۰ ساله در ...
  • مظفریان، و.، ۱۳۹۶. فلور استان چهارمحال و بختیاری. مرکز تحقیقات ...
  • نمایش کامل مراجع