جایگاه حفاظتی گونه انحصاری Ranunculus dalechanensis

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 47

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-7-6_015

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

گونه Ranunculus dalechanensis Iranshahr & Rech. f. (آلاله دالاخانی) گیاهی چند ساله، ریزوم دار از تیره آلاله ئیان (Ranunculaceae) و از گیاهان کوهسری انحصاری ایران (استان کرمانشاه) است. جایگاه حفاظتی این گونه بر اساس شیوه نامه اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت تعیین شد. سطح تحت اشغال(AOO)  گونه Ranunculus dalechanensis، با بازدید صحرایی و استقرار پلات در رویشگاه آن، ۰۰۰۶/۰ کیلومتر مربع (۶۰۰ مترمربع) اندازه گیری شد و «در بحران انقراض» (critically endangered: CR) قرار گرفت. تردد فراوان کوهنوردان، همچنین دام های روستاهای مجاور در منطقه سبب شده این محیط طبیعی و چشم انداز زیبا در معرض تخریب قرار گیرد. ذکر این نکته لازم است که با وجود سمی بودن این گیاه، چرای دام نمی تواند تهدیدی جدی برای این گونه محسوب شود، اما سبب له شدن و کنده شدن گیاهان منطقه خواهد شد. پیشنهاد می شود، در قالب اقدام برای حفاظت در خارج از رویشگاه اصلی، بذر این گونه، جمع آوری و در بانک ژن منابع طبیعی ایران، ذخیره سازی و پایه هایی از آن در باغ گیاه شناسی ملی ایران و باغ گیاه شناسی زاگرس کاشته شود تا در صورت لزوم امکان احیای مجدد جمعیت آن در طبیعت وجود داشته باشد. همچنین، با توجه به محدود بودن رویشگاه گونه، توصیه می شود سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور این رویشگاه منحصر به فرد را مورد حفاظت قرار دهد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

نسترن جلیلیان

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه،ایران.

مصطفی نعمتی پیکانی

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

حبیب اله رحیمی

پژوهشگر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

زیبا جمزاد

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

عادل جلیلی

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اجنی، ی.، ۱۴۰۰. کوه هزار با گیاهان متنوع در ناحیه ...
  • جعفری، ع.، ۱۳۶۸. گیتاشناسی ایران، کوه ها و کوه نامه ...
  • جلیلی، ع. و جم زاد، ز.، ۱۳۹۵. تعیین جایگاه حفاظتی ...
  • جلیلیان، ن.، نعمتی پیکانی، م. و جم زاد، ز.، ۱۳۹۶. ...
  • جلیلیان، ن.، نعمتی پیکانی، م.، جلیلی، ع. و جم زاد، ...
  • جلیلیان، ن.، نعمتی پیکانی، م.، محبی، ج.، جم زاد، ز. ...
  • جلیلیان، ن.، نعمتی پیکانی، م.، جلیلی، ع. و جم زاد، ...
  • نعمتی پیکانی، م.، جم زاد، ز، نوری، ف. و جلیلیان، ...
  • نمایش کامل مراجع