ارزیابی تحمل به شوری برخی گونه های رایج در جنگل کاری و ایجاد منظر

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 46

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-5-2_007

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

آلودگی هوا و خستگی ناشی از شهر نشینی به عنوان دو معضل مهم برای ساکنین شهرهای بزرگ و صنعتی مطرح است. با بهره­گیری از توان گیاهان از طریق جنگل­کاری در حاشیه شهرها و یا ایجاد منظر و پوشش­های سبز درون شهری، محدودیت­های ذکر شده تا حدودی قابل رفع است. بسیاری از مناطق شهری بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک به دلایل متعددی دارای منابع آب و خاک شور بوده و توسعه پوشش گیاهی با معضل بسیار جدی مواجه است، ضمن اینکه به دلیل رشد جمعیت، منابع آبی قابل شرب برای آبیاری، بسیار محدود شده است. در این راستا انتخاب گونه­های گیاهی که توان تحمل شرایط شور را داشته باشند، از اهمیت ویژه برخوردار بوده و می­تواند به پایداری پوشش­های سبز ایجاد شده کمک نماید. در این مقاله ضمن مرور بر مطالعات انجام شده پیرامون موضوع شوری و ایجاد منظر، تعدادی از گونه­های مهم شامل گیاهان برگ پهن همیشه سبز و خزان­دار، سوزنی برگ­ها، گیاهان پوششی، پیچ­ها و نخل­ها که برای ایجاد پوشش­های سبز در مناطق خشک و نیمه خشک مورد استفاده قرار می­گیرند، معرفی و میزان تحمل به شوری آنها بر اساس شاخص­های ذکر شده در منابع، ارائه می­گردد. گیاهان معرفی شده در پنج گروه حساس (کمتر از ۳ دسی­زیمنس بر متر)، نیمه حساس (۳ تا ۶ دسی­زیمنس بر متر)، نیمه مقاوم (۶ تا ۸ دسی­زیمنس بر متر)، مقاوم (۸-۱۰ دسی­زیمنس بر متر) و بسیار مقاوم (بیشتر از ۱۰ دسی­زیمنس بر متر) تقسیم شده­اند. مقادیر ذکر شده شوری، مربوط به شوری عصاره اشباع خاک اطراف ریشه می­باشد.

نویسندگان

محمدهادی راد

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

فرهاد دهقانی

استادیار پژوهشی مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، یزد، ایران

علی مومن پور

استادیار پژوهشی مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، یزد، ایران

ولی سلطانی گردفرامرزی

محقق مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، یزد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • راد، م.ه.، علی احمد کروری، س.، متین زاده، م.، ۱۳۸۵. ...
  • راد، م.ه.، ۱۳۹۷. معرفی دو گونه اکالیپتوس جهت جنگل­کاری و ...
  • مومن پور، ع.، راد، م.ه.، وظیفه شناس، م.ر.، هاشمی نژاد، ...
  • نمایش کامل مراجع