شیمبار، تالابی کوهستانی در خوزستان

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-2-5_011

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

منطقه حفاظت شده شیمبار یا شیرین بهار با مساحتی معادل ۵۳ هزار هکتار در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی مسجدسلیمان و در محدوده بخش اندیکا و در دامنه شمالی دریاچه سد شهید عباسپور در حوزه زاگرسی، ناحیه ایرانی ­تورانی قرار دارد. تغییرات ارتفاعی، جهت و درصد شیب­ های مختلف، خردزیستگاه ­های موجود در شکاف­ صخره­ ها، پناهگاه­ های طبیعی، بیشه­ های مردابی با غنای گونه ­ای متنوع، وجود دریاچه با نوسان­ های مختلف فصلی،باعث حضور اجتماع­ جانوری به صورت دسته­ ای و یا زندگی انفرادی گردیده ­است. درمجموع ۱۱۷ گونه از مهره ­داران خشکی ­زی در منطقه شناسایی شده که ۶۴ درصد آنها را پرندگان، ۱۹ درصد پستانداران، ۱۴ درصد خزندگان و ۳ درصد دوزیستان تشکیل می­ دهد. پوشش گیاهی منطقه شامل تعداد ۲۴۶ گونه متعلق به ۱۷۹ جنس و ۵۷  تیره است. بزرگترین تیره­ های گیاهی منطقه، تیره مینا  Asteraceaeبا ۳۰ گونه، تیره پروانه­ آسا Fabaceae  با ۲۳ گونه، تیره نعنا Lamiaceae با ۲۲ گونه، تیره چتریان Apiaceae  و تیره میخک Caryophyllaceae هرکدام با ۱۱ گونه هستند. بیشترین درصد گونه­ ها متعلق به ناحیه ایرانی تورانی است. متاسفانه فعالیت­ هایی مانند کشاورزی، چرای مفرط دام، استفاده محلی از گونه­ های گیاهی و ساخت و ساز جاده منجر به تغییر سیمای طبیعی گردیده­ است.

نویسندگان

مهری دیناروند

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • دیناروند، م. و م. شریفی. ۱۳۸۷: نگرشی بر زیستگاههای جنوب ...
  • دیناروند، م. و اسدی، م. ۱۳۹۰: نگرشی بر تیره­های گیاهی ...
  • دیناروند، م.، اجتهادی، ح.، جنگجو، م. و اندرزیان، ب. ۱۳۹۵: ...
  • دیناروند، م.، اجتهادی، ح. ،فرزام، م. و اندرزیان، ب. ۱۳۹۵: ...
  • سازمان حفاظت محیط زیست. ۱۳۸۸: گزارش مطالعات جامع منطقه حفاظت ...
  • قهرمان، ا. و ف. عطار. ۱۳۷۷: تنوع زیستی گونه­های گیاهی ...
  • مظفریان، و. ۱۳۷۸: فلور خوزستان. جلد اول. مرکز تحقیقات کشاورزی ...
  • Dinarvand, M. and Howeizeh, H. ۲۰۱۴: A new record of ...
  • نمایش کامل مراجع