شناسایی و تعیین جذابیت گیاهان مورداستفاده زنبورعسل در اکوسیستم های کوهستانی کوهرنگ بختیاری

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HBSJ-12-22_001

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1402

چکیده مقاله:

هدف از انجام پژوهش، شناسایی و تعیین جذابیت گیاهان مورداستفاده زنبورعسل در مراتع کوهستانی کوهرنگ بختیاری بود. به همین منظور، جمع آوری گونه های گیاهی، طی فصل رویش تا شعاع ۱۵۰۰ متری از محل استقرار کندوهای زنبورعسل، انجام شد. جذابیت گیاهان مورداستفاده زنبورعسل، با مدنظر قرار دادن سه معیار؛ زمان، تعداد زنبور و فاصله و تکیه بر دانش بومی و تجربه زنبورداران، مشخص شد. بر اساس نتایج، گونه های دارای جذابیت برای زنبورعسل، بین ۶۰ تا ۶۵ درصد ترکیب گیاهی را شامل می شوند که گیاهان با جذابیت عالی، خوب، متوسط و گیاهان دارای جذابیت کم، به ترتیب ۷۹/۱۱، ۹۴/۴۴، ۴۹/۴ و ۷۶/۳۸ درصد از سهم گونه ها در ترکیب گیاهی را تشکیل می دهند. دوره گل دهی اکثر گیاهان مورداستفاده زنبورعسل در مراتع منطقه، از اوایل خردادماه تا پایان مردادماه می باشد. همچنین تعداد ۲۹ گونه مولد شهد (۲۹/۱۶ درصد)، تعداد ۴۰ گونه مولد گرده (۴۷/۲۲) درصد و تعداد ۱۱۰ گونه مولد شهد و گرده (۷۹/۶۱ درصد) در ترکیب گیاهی مراتع، پراکنش دارند. یافته های حاصل، قابل کاربرد در تعیین شایستگی رویشگاه های مرتعی، از حیث زنبورداری در طرح های مرتع داری چندمنظوره می باشد.

نویسندگان

الهام فخیمی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری،سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران

جواد معتمدی

دانشیار پژ وهشی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

زینب قلی پور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران.

گلناز تاسلی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری،سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران