تاثیر بسترهای مختلف کاشت بر شاخص های عملکرد و صفات کیفی هیبرید های انتخابی فلفل در شرایط تولید هیدروپونیک

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 49

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JAGH02_147

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1402

چکیده مقاله:

عوامل متعددی بر ظرفیت بخش کشاورزی به عنوان منبع غذا و تغذیه در سراسر جهان تاثیرگذار است. این عوامل شامل رشد جمعیت انسانی، تغییر در نیازهای مصرف کننده و افزایش رقابت در زمین و سایر منابع طبیعی است. پدیده محیطی گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی نیز با ظهور مجدد آفات و بیماری هایی که تولید مواد غذایی را محدود می کنند همراه است. تکنیک های کشاورزی بدون خاک برای کشت محصولات به ویژه سبزی های میوه ای دارای اهمیت زیادی است. این تحقیق تاثیر بسترهای مختلف را بر رشد مطلوب، عملکرد و ترکیب مواد مغذی ارقام فلفل دلمه ای بررسی کرد تا مبنایی موثر برای انتخاب بسترهای مورداستفاده گیاه در روش های کشت بدون خاک باشد. این تحقیق در گلخانه هیدروپونیک کشاورزی بخش خصوصی، در جیرفت انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار (بستر کشت در ۴ سطح و رقم نیز در ۴ سطح) در سه تکرار انجام شد. طول، قطر، وزن میوه، تعداد میوه در بوته، عملکرد، محتوای اسید اسکوربیک و کل مواد جامد محلول میوه صفات مورد ارزیابی در این پژوهش بودند. نتایج‎ ‎نشان‎ ‎داد‎ ‎که‎ ‎بین‎ ‎ارقام، بستر کشت و اثر متقابل آن ها ازنظر صفات مورداندازه گیری اختلاف‎ ‎آماری‎ ‎معنی داری‎ ‎وجود‎ ‎دارد. بسترهای کشت ‎ ‎کوکوپیت و پرلایت به نسبت ۶۰-۴۰ و کوکوپیت و پرلایت به نسبت ۷۰- ۳۰ در ارقام نیروین ‎ ‎و کالیفرنیا بیشترین عملرد( ton/ha۱۶۸)، میانگین قطر(cm۱۳) و وزن میوه(gr۲۳۰) در بوته شد. میزان ویتامین ث در ارقام نروین و آرینسیا نسبت به ارقام لوموس وکالیفرنیا بیشتر بود. در مرحله بلوغ علاوه بر شرایط محیطی، نوع رقم می تواند بر محتوای ویتامین ث تاثیر بگذارد‎.‎ با توجه به این که عدم تخلخل در بستر کشت یک خاصیت نامطلوب است و باعث کاهش تولید می شود، استفاده از ترکیب های کوکوپیت و پرلیت با نسبت های ۳۰-۷۰ و ۴۰-۶۰ به ترتیب در هر یک از ارقام هیبرید فلفل شرایط استفاده از خصوصیات مطلوب هر دو بستر را فراهم می کند. عملکرد بالا و کیفیت خوب در این مخلوط، به سبب هوادهی و دسترسی هم زمان گیاه به آب و مواد غذایی، در شرایط هیدروپونیک است.

نویسندگان

سیب گل خوشکام

عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمانتحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران