مقایسه تطبیقی سفال های ایران و یونان از نظر شکل و نقش

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 105

فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SOFAL-1-2_001

تاریخ نمایه سازی: 5 اسفند 1402

چکیده مقاله:

ایران و یونان دو مهد تمدن بسیار کهن هستند. به همین دلیل دارای غنای فرهنگی هنری می باشند. هنر سفالگری یکی از هنرهای مشتکر بین این دو تمدن است. در شکل کلی ظروف سفالی ایران و یونان،  تفاوت ها و شباهته ایی وجود دارد. مسئله ای که این پژوهش دنبال می کند امکان یگانگی منشا سفال های ایران  و یونان و مقایسه تطبیقی آن ها است. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که قدمت سفال های ایرانی از سفال های یونانی بیشتر است. در سفال های ایرانی جنبه روایتگری و داستانی وجود ندارد. نقش ها تجریدی و نمادین است و خلاقیت و آزادی بیشتری در طراحی ظروف و نقش های روی بدنه دیده می شود که نشان از آزادی است که هنرمند در درون خود و جامعه خود احساس می کرد. نظم حاکم در سفالینه های یونانی در دوره هندسی در سفالینه های ایران دیده نمی شود طرح ها آزاد و روان و تجریدی و متناسب با بدنه ظروف کار شده است که شاید ناشی از جهان بینی هنرمند آن دوره است که خود را پایبند به اصول سخت و محکمی نمی دانست. نقش بعضی حیوانات در سفال های ایران زیاد تکرار شده مثل گاو و بز کوهی؛ در یونان نقش هشت پا و موجودات دریایی بیشتر روی سفال ها نقش بسته به دلیل تفاوت شرایط  اقلیمی و اهمیتی است. شکل هایی روی سفال های ایرانی  نقش بسته که نشان دهنده ماه و خورشید است و نشان از اهمیت ماه و خورشید در زندگی این مردم است.اهداف پژوهش:بازشناسی مختصات ظروف سفالین ایران و یونان.بررسی تطبیقی شکل و نقش در سفال های ایرانی و یونانی.سوالات پژوهش:ظروف سفالین ایران و یونان به صورت کلی دارای چه مختصاتی هستند؟ظروف سفالین ایران و یونان از نظر شکل و نقش چه وجوه اشتراک یا تفاوتی دارند؟

نویسندگان

فاطمه اکبری

گروه فرش دانشکده فرش، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

لیلی مریخی

گروه فرش دانشکده فرش، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آژند، یعقوب. (۱۳۹۰). تاریح هنر باستان، چاپ سوم، تهران: نور ...
  • پاکباز، رویین. (۱۳۹۰). دایره المعارف هنر، چاپ دوازدهم، تهران: فرهنگ ...
  • رفیعی، لیلا. (۱۳۷۷). سفال ایران. تهران: نشر مرکز ...
  • کامبخش فرد، سیف الله. (۱۳۸۰). سفال و سفالگری در ایران، ...
  • کیان، مریم. (۱۳۸۷). سفال ایران. چاپ دوم، تهران: نگاه ...
  • کیانی، محمدیوسف. (۱۳۷۹). پیشینه سفال و سفالگری در ایران، تهران: ...
  • گاردنر، هلن. (۱۳۹۰). هنر در گذر زمان، محمد تقی فرامرزی، ...
  • لنسلین گرین، راجر. (۱۳۷۵). اساطیر یونان، عباس آقاجانی، چاپ سوم، ...
  • وودفورد، سوزان. (۱۳۸۶). تاریخ هنر یونان و روم، چاپ دوم، ...
  • هارت، فردریک. (۱۳۸۹). سی و دو هزار سال تاریخ هنر، ...
  • www.hellenic-art.com/greek-pottery-glossaryhttp://www.ancient.eu/Greek_Potterywww. Walters Art Museumhttp://ancient-greece.org/. http://www.metmuseum.org/toah/works-of-ttp://davidgilmanromano.orghttp://www.namuseum.grhttp://nya.ir/art/http://www.iran-eng.comhttps://www.tabnak.ir/fahttps://oi.uchicago.edu/collections/highlights/highlights-collection-palestine ...
  • نمایش کامل مراجع