شناسایی ظرفیت های اقتصادی و اجتماعی جامعه عشایری غرب ایران (مطالعه موردی: شهرستان روانسر)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 24

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GSMA-4-3_002

تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1402

چکیده مقاله:

جامعه عشایر علی­رغم محدودیت­ها و محرومیت­های متعدد، نقش کلیدی را در تامین مواد اولیه مورد نیاز جوامع شهری و روستایی ایفا می­کنند. پرورش دام، تولید صنایع دستی، حفاظت و حراست از مرزها، تنها بخشی از توانمندی­های این قشر تلاشگر است. با توجه به بنیان­های جغرافیایی حاکم بر کشور، میان مناطق مختلف به لحاظ ظرفیت­های جامعه عشایری تمایزات فراوانی وجود دارد. بهره­مندی از توانمندی­های جامعه عشایر، در گرو شناسایی ظرفیت­های آن­ها در نواحی مختلف است. از این­رو هدف اصلی پژوهش کمی و کاربردی حاضر که با ترکیبی از روش­های توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، شناسایی ظرفیت­های اقتصادی و اجتماعی جامعه عشایر شهرستان روانسر است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی عشایر شهرستان روانسر است  که از میان آن­ها ۱۵۰ نفر به­عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده­اند. داده­های میدانی، از طریق پرسشنامه جمع­آوری گردید که روایی و پایایی آن تایید شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده­های گردآوری شده از جدول توزیع فراوانی، تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تحلیل واریانس و تست دانکن در نرم­افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد شش عامل کلیدی به­عنوان مهم­ترین ظرفیت­های اقتصادی و اجتماعی جامعه عشایر شناسایی شده­اند و در مجموع توانسته­اند حدود ۶۴ درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین نمایند. در این میان سه عامل مهم­تر عبارت­اند از: رونق درآمدزایی و کسب و کار (۲۸۹/۱۲ درصد)، متنوع­سازی فعالیت اقتصادی (۷۶۵/۱۰ درصد) و تقویت سرمایه اجتماعی (۶۶۷/۱۰ درصد). نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد آماره F با مقدار ۵۹۸/۸۲ در سطح ۹۵/۰ درصد اطمینان معنادار بوده و تفاوت معناداری میان جوامع عشایری به لحاظ ظرفیت­های اقتصادی و اجتماعی وجود دارد. نتایج آزمون دانکن نشان داد جامعه عشایری متعلق به دو روستای بدرآباد و گرگیدر به­ترتیب با میانگین رتبه­ای ۶۵۷/۴ و ۵۵/۳ دارای بیشترین و کم­ترین ظرفیت اقتصادی و اجتماعی هستند.

نویسندگان

داود جمینی

استادیار، ژئومورفولوژی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.(پژوهشگر پاره وقت پژوهشکده کردستان شناسی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران).

امین دهقانی

استادیار، جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Afrakhteh, H., & Shah Hosseini, A. (۲۰۲۱). Traditional techniques are ...
  • Byambaa, B & de Vries, W. T. (۲۰۲۰) Evaluating the ...
  • Drees, L., Liehr, S., Batbuyan, B., Marg, O & Mehring, ...
  • Fallhtabar, N. ۲۰۱۶. Nomads of Competences and capabilitiesin organizing in ...
  • Habibyian, S.M., & Barani, H. ۲۰۱۹. Prioritizing of affecting factors ...
  • Pei, Q., Lee, H.F., Zhang, D.D & Fei, J (۲۰۱۹), ...
  • Rezaee, P. (۲۰۱۹). Evaluation of Location in Nomads Community with ...
  • Rokneddin Eftekari, A., Imani Taeibi, L., & Farhadi Uonaki, F. ...
  • Ziaee, M., Faghihi, A., Tahmasbi, A., & Nemati, V. ۲۰۲۱. ...
  • نمایش کامل مراجع