پیش بینی شوری خاک با روش شبکه عصبی و رگرسیون چندمتغیره بر مبنای شاخص های سنجش از دور و مقایسه آن ها (مطالعه موردی: شوره زار دشت قزوین)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 51

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DEEJ-9-28_006

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402

چکیده مقاله:

وسعت بالای بیابان های ایران و شرایط نامناسب اقلیمی حاکم بر آن ها، اندازه گیری میدانی شوری خاک را در برخی موارد غیرعملی کرده است. در تحقیق حاضر از قابلیت های شبکه عصبی و مدل های رگرسیونی برای تهیه نقشه شوری خاک در محدوده زهکش حائل شوره زار دشت قزوین استفاده شده است. به منظور تحلیل شوری خاک، شاخص شوری خاک و پوشش گیاهی با استفاده از قابلیت تصاویر ماهواره ای استخراج شد. نتایج تحلیل همبستگی میانگین داده های زمانی نشان داد شاخص GVI دارای همبستگی منفی بالایی با همه شاخص های شوری داشته و بر اساس یک رابطه رگرسیون مرتبه ۳ و با ضریب تبیین ۷۹/۰ با شاخص شوری خاک (SI) همبستگی داشته و بر اساس نتایج آزمون من-کندال، تغییرات سری زمانی دو شاخص، در بازه زمانی ۱۵ ساله معنی دار بوده است. به منظور پیش بینی شوری خاک دو مدل شبکه عصبی و رگرسیون با متغیرهای کمکی شامل شاخص های شوری خاک و پوشش گیاهی (مستخرج از تصاویر ماهواره ای)، داده های میدانی اندازه گیری شده شوری خاک و تراز آب زیرزمینی به کار گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد مدل شبکه عصبی مصنوعی با ضریب تبیین ۶۹/۰، دارای دقت بیشتری نسبت به مدل رگرسیون برای پیش بینی شوری خاک بوده همچنین در فرایند مدل سازی، دقت پیش بینی هدایت الکتریکی خاک (EC) بیشتر از شاخص SAR خاک بوده است.

نویسندگان

افشین یوسف گمرکچی

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.

علیرضا حسن اقلی

دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مهدی اکبری

دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مهرزاد مستشاری محصص

بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.

دانیال امینی

کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :