مکان یابی محل دفن مواد زاید جامد شهری در مناطق خشک شهرستان کاشان با به کارگیری روش های OWA و تاپسیس فازی با در نظر گرفتن اهمیت منابع آب

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 35

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DEEJ-9-27_007

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402

چکیده مقاله:

با انتخاب محل مناسب برای دفن مواد زاید جامد می توان از اثرات نامطلوب اکولوژیکی و اجتماعی اقتصادی جلوگیری کرد. شهرستان کاشان به عنوان یک منطقه خشک یکی از شهرستان های صنعتی در شمال استان اصفهان است که افزایش روزافزون جمعیت موجب تولید بیشتر مواد زاید جامد شهری شده است. امر مکان یابی محل دفن مواد زاید جامد به علت نبود جایگاه دفن مناسب در شهرستان کاشان از اهداف این مطالعه است. در این پژوهش، از روش های تصمیم گیری چندمعیاره از جمله فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP < /span>) و میانگین گیری وزن دار ترتیبی (OWA) برای مکان یابی دفن استفاده شد. نقشه های استانداردشده معیارها به روش فازی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی آماده و سپس روی هم گذاری با استفاده از روش میانگین گیری وزن دار ترتیبی و در نظر گرفتن هفت سناریو منطبق با ریسک پذیری کم تا زیاد صورت گرفت. اولویت بندی سه منطقه پیشنهادی حاصل از سناریوی چهارم به دلیل انطباق با روش ترکیب خطی وزنی به عنوان نمونه با استفاده از روش تاپسیس فازی نشان داد که مناسب ترین منطقه برای دفن مواد زاید جامد در قسمت جنوب شرقی شهرستان است. همچنین نتایج وزن دهی با استفاده از روش AHP < /span> در این مطالعه ضمن اختصاص بیشترین اهمیت به معیارهای فاصله تا عمق آب زیرزمینی، نزدیکی به آبراهه ها و چاه و چشمه به ترتیب با وزن های ۱۶۱/۰، ۱۳۷/۰ و ۱۱۶/۰ اهمیت قابل توجه منابع آب را گوشزد کرده که بایستی به آن ها در اولویت بندی محل های پیشنهادی دفن مواد زاید جامد شهری توجه ویژه کرد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

شیما اویسی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

افسانه افضلی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :