مکان یابی مناطق مستعد کشت گونه دیودال (Ammodendron persicum) در منطقه جنوب استان کرمان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 25

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DEEJ-9-27_006

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402

چکیده مقاله:

هدف از تحقیق حاضر، مکان یابی مناطق مستعد کشت گونه دیودال (Ammodendron Persicum) در منطقه جنوب کرمان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP < /span>) برای وزن دهی لایه ها و Fuzzy جهت تلفیق لایه ها می باشد. بدین منظور پس از تعیین عوامل تاثیرگذار بر رشد گونه دیودال (ژئومورفولوژی، کاربری اراضی، میزان بارش، میزان شوری و ارتفاع)، پرسشنامه های مربوط، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تهیه شد و در اختیار کارشناسان قرار گرفت. سپس نتایج خروجی از این مرحله در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) فازی سازی و روی هم گذاری شد و در نهایت وضعیت استعداد مناطق مختلف منطقه جنوب کرمان جهت استقرار گونه دیودال مشخص گردید. نتایج نشان داد که معیار کاربری اراضی با اهمیت نسبی ۳۸/۰ بیشترین اهمیت را در استقرار گونه دیودال دارد. دلیل این امر این است که این گونه فقط در کاربری تپه های ماسه ای می تواند رشد کند. همچنین معیارهای بارش، ارتفاع، ژئومورفولوژی و شوری به ترتیب با اهمیت ۲۵/۰، ۱۸/۰، ۱۱/۰ و ۰۸/۰ در رده های بعدی قرار می گیرند. نتایج همچنین نشان داد که ۱۹% از منطقه جنوب کرمان دارای قابلیت زیاد برای استقرار گونه دیودال است. دلیل این امر وجود تپه های ماسه ای فراوان و همچنین بارندگی مناسب است. همچنین ۱۶% در کلاس متوسط و به ترتیب ۴۸ و ۱۷% در کلاس های قابلیت کم و خیلی کم قرار دارد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که استفاده هم زمان از GIS و AHP < /span> یک روش بسیار مناسب و به راحتی قابل اجرا برای مکان یابی مناطق مناسب کشت گونه های گیاهی مختلف است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

علی خنامانی

بیابان زدایی، دانشگاه یزد

فریده بامری نژاد

مهندسی منابع طبیعی، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :