تحلیل اثرات مولفه های سرمایه اجتماعی بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی (مورد مطالعه: شهرستان اردل)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 32

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RVT-5-1_003

تاریخ نمایه سازی: 22 اسفند 1402

چکیده مقاله:

برخورداری از سرمایه مناسب به ویژه سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مولفه های اصلی توسعه پایدار از ملزومات اساسی است. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه و تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی شهرستان اردل می باشد. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی و نوع تحقیق از لحاظ روش گردآوری داده ها به صورت پیمایشی و میدانی است. ۳۰ درصد از روستاهای دارای سکنه شهرستان اردل که شامل ۲۶ روستا می شود به عنوان روستاهای نمونه مورد مطالعه تحقیق انتخاب گردید. شیوه تجزیه و تحلیل داده با به کارگیری روش آماری مدل معادلات ساختاری (SEM) و در نرم افزار Smart-PLS انجام گرفت. نتایج نشان داد که سرمایه اجتماعی در روستاهای مورد مطالعه در وضعیت ضعیفی قرار دارد. بر پایه آزمون همبستگی کندال ارتباط بین متغیرهای مستقل و توسعه پایدار روستایی معنادار هستند. بیشترین همبستگی در روستاهای عزیزآباد و الیکوه مشاهده شد. بین متغیرهای شبکه اجتماعی و انسجام اجتماعی بیشترین میزان ارتباط وجود دارد. همچنین بعد اجتماعی با آماره ۴۶۶/۳۰ ارتباط بیشتری نسبت به سایر ابعاد با توسعه پایدار روستاهای مورد پژوهش داشته است. بررسی و ارزیابی روابط مستقیم و غیرمستقیم مدل نشان داد که از نظر روستاییان متغیر شبکه اجتماعی با ضریب اثر ۳۶۰/۰، بیشترین تاثیر را بر توسعه پایدار داشته و آگاهی اجتماعی کم اثرترین متغیر بوده است. بر پایه تحلیل مسیر مشخص شد که مولفه های سرمایه اجتماعی می توانند ۹۰/۰ درصد از تغییرات توسعه پایدار منطقه را پیش بینی کنند.

نویسندگان

حسین سلیمانی

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران

مهوش خیبری

دانشجوی دکتری گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران

سید رامین غفاری

دانشیار بخش تحقیقات اقتصادی-اجتماعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ازکیا، مصطفی، و حسنی راد، کریم (۱۳۸۸). نقش اعتماد اجتماعی ...
  • خانی، فضیله، قدیری معصوم، مجتبی، و ملکان، احمد (۱۳۹۲). تاثیر ...
  • رو میانی، احمد، عنابستانی، علی اکبر، و ولایی، محمد (۱۳۹۴). ...
  • صناعی، امیر، حبیب، فرح، و اعتصام، ایرج (۱۴۰۰). بررسی نقش ...
  • فراهانی، حسین، عبدلی، سمیه، و چراعی، مهدی (۱۳۹۱). ارزیابی اثرات ...
  • مریدسادات، پگاه، زارع خلیلی، مسلم، و فرهادی، ولی الله (۱۳۹۶). ...
  • Putnam, R. (۱۹۹۳), The Prosperous Community-Social Capital and Public Life, ...
  • نمایش کامل مراجع