پاسخ مغزی به پردازش نحوی متمم پرسشی زبان فارسی در مدخل واژگانی افعال دربزرگسالان برمبنای دستور واژی-نقشی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 22

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JOLR-14-2_003

تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402

چکیده مقاله:

در زبان فارسی که ترتیب کلمات آن از نوع SOV است، متمم پرسشی، یا مفعول حرف اضافه ای معمولا پس از مفعول درجایگاه کانونی قرار میگیرند. با این حال، امکان جابجایی این عبارت به مکانهای دیگر در داخل جمله وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی پردازش جابجایی متمم پرسشی در زبان فارسی در مدخل واژگانی افعال با استفاده از پتانسیلهای وابسته یه رویداد بر مبنای دستور واژی-نقشی است. این مطالعه بر روی بخش مرکزی-آهیانه ای مغز) مولفه N۴۰۰ و (تمرکز دارد، که طبق مدل مطرح شده توسط فریدریچی در پردازش زبان (۱۹۹۵) ارائه شده است. از آن جا که زبان فارسی به واسطه ی تصریف قوی می تواند ترتیب واژگانی متفاوتی داشته باشد ، به منظور بررس متمم پرسشی در مدخل واژگانی افعال ، چهار جایگاه مختلف متمم پرسشی در زبان فارسی در جملات مورد بررسی قرار گرفت و ۵۰ جمله برای هر کاندیشن ساخته شده است. کاندیشن جملات به واسطه ی واژگان یکسان از لحاظ طول واژه و طبقه ی دستوری ایجاد گردید . به منظور بررسی دقیق تر مدخل واژگانی فعل ، جملات در صفحه نمایش به صورت سازه ای ارائه گردید و توضیحات کامل قبل از شروع آزمایش به شرکت کنندگان ارائه گردید. به شرکت کنندگان توضیح داده شد که کلمات را بدون حرکت لب ها و صورت، ادا کنند . . در حین خواندن واکنش های مغزی به صورت پتانسیل وابسته به رویداد ثبت گردید و سپس در نرم افزار متلب به واسطه ی EEG lab ومورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . نتایج نشان میدهد که جابجایی متمم پرسشی باعث پاسخ مغزی متفاوت در مدخل واژگانی فعل می گردد بدین صورت که افزایش دامنه N۴۰۰در ناحیه مرکزی- آهیانه ای در جایگاه کانونی متمم پرسشی دیده شد . از این یافته ها میتوان نتیجه گرفت که جابجایی متمم پرسشی در زبان فارسی بر اساس دستور واژی نقشی در مدل مطرح شده توسط فریدریچی پایه نوروفیزیولوژیکی دارد.

کلیدواژه ها:

روانشناسی زبان نحو ، عصب شناسی زبان ، ساختار وابستگی پرکننده خلا ، حرکت عنصر پرسشی ، پتانسیل وابسته به رویداد ( ERPs)

نویسندگان

دل انگیز دلیر

۱.دانشجوی گروه تخصصی زبان شناسی، دانشگاه ادبیات،علوم انسانی و اجتماعی،واحد علوم تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران.

مهدی پورمحمد

استادیار علوم شناختی و مغز ،پژوهشکده علوم شناختی ومغز ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران.

ارسلان گلفام

دانشیار گروه تخصصی زبانشناسی ،دانشکده علوم انسانی ،دانشگاه تربیت مدرس ،تهران، ایران.

رضا خسروآبادی

استادیار علوم شناختی و مغز ،پژوهشکده علوم شناختی ومغز ، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران.

مهناز کربلائی صادق

استادیارتخصصی گروه تخصصی زبان شناسی،دانشگاه ادبیات ،علوم انسانی واجتماعی ،واحد علوم تحقیقات ،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران،ایران.