بهبود خواص خزشی خاک رس اصلاح شده با نانوسیلیس و الیاف پلی پروپیلن (مطالعه موردی: منبع قرضه هسته سد شهید شاهچراغی)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 33

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CEEJ-53-113_017

تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402

چکیده مقاله:

وارفتگی یا خزش به معنی افزایش تدریجی تغییر شکل خاک در طول زمان است که تحت بار ثابت قرار می گیرد. پدیده خزش در ژئوتکنیک اهمیت زیادی دارد و در مواردی که زمان و عوامل موثر بر آن دخالت دارند، به ­طور دقیق بررسی می شود، زیرا زمانی که نشست در سازه رخ می­ دهد مشکلات زیادی از قبیل به وجود آمدن ترک، افزایش تغییرشکل و تنش ایجاد می شود که در نهایت از کارایی، بهره برداری و مدت عمر مفید سازه کاسته می گردد. اصلاح رفتار خاک با استفاده از مواد افزودنی مختلف از جمله مسائل مهم پیش روی محققین در مهندسی عمران می باشد. افزودنی های رایجی نظیر آهک، سیمان، قیر، خاکستر بادی، خاکستر چوب، سرباره مس، سرباره آهن و غیره در مطالعات پیشین مورد بررسی قرار گرفته اند و مواد نانو و پلیمر که استفاده از آن­ها در شاخه های دیگر علوم مهندسی منجر به تحولاتی بنیادی شده است و دارای خصوصیات منحصر به ­فردی هستند، در مهندسی ژئوتکنیک در سال های اخیر بیشتر مورد توجه واقع شده اند. در این پژوهش به بررسی آزمایشگاهی تاثیر مواد افزودنی پلی پروپیلن (Polypropylene) و نانوسیلیس (Nano-Silica) بر روی خصوصیات خزشی خاک رس پرداخته شده است، بدین منظور آزمایش های تحکیم بر روی خاک تثبیت شده با نانوسیلیس و پلی پروپیلن در درصدهای ۲۵/۰، ۵/۰، ۱ و ۲ درصد و در تنش های ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوپاسکال انجام شده و نتایج به ­دست آمده برحسب نسبت تخلخل- زمان ترسیم شد که نشان­دهنده کاهش رفتار خزشی خاک رس نرم تحت تاثیر درصدهای نانوسیلیس و الیاف پلی پروپیلن می باشد؛ به­ طوری­ که با افزایش نانوسیلیس تا ۵/۰ درصد وزنی خاک، با توجه به مقاومت خاک در برابر نشست، تغییرشکل های پلاستیک ۱۱ درصد کاهش یافته و با افزایش بیشتر نانوسیلیس این تغییرشکل ها ۸ درصد افزایش می یابد و همچنین با افزایش الیاف پلی پروپیلن تا دو درصد، نسبت تخلخل ۱۴ درصد کاهش یافته که این کاهش تخلخل می تواند منجر به کاهش نشست نمونه شود. نسبت Cα/Cc برای خاک مورد مطالعه در محدوده ۰۰۵/۰ تا ۰۳/۰ قرار می­ گیرد که تطابق خوبی با سایر تحقیقات دارد.

کلیدواژه ها:

رفتار خزشی خاک رس نرم ، آزمایش تحکیم ، نانوسیلیس ، الیاف پلی پروپیلن ، منبع قرضه هسته سد شهید شاهچراغی

نویسندگان

فاطمه میرنژاد

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

عبدالحسین حداد

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

عادل عساکره

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Al-Shamrani MA, “Application of the Cα/Cc concept to secondary compression ...
  • Bell F, “Lime stabilization of clay minerals and soils”, Engineering ...
  • https://doi/org/۱۰.۱۰۶۱/(ASCE)GM.۱۹۴۳-۵۶۲۲.۰۰۰۱۰۸۶Mesri G and Godlewski PM, “Time and stress-compressibility interrelationship”, ASCE, ...
  • Noll MR, Bartlett C, Dochat TM, “In situ permeability reduction ...
  • Tabarsa A, Latifi N, Meehan CL, Manahiloh KN, “Laboratory investigation ...
  • نمایش کامل مراجع