کارایی برخی حشره کش های شیمیایی و طبیعی بر شپشک آردآلود پنبه Phenacoccus solenopsis (Hem.: Pseudococcidae) و برخی دشمنان طبیعی مهم آن در شرایط مزرعه ای

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 38

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IPRJ-13-4_006

تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402

چکیده مقاله:

شپشک آرد آلود پنبه Phenacoccus solenopsis Tinsley  یکی از آفات بالقوه ختمی چینی در فضای سبز اهواز می باشد. در این تحقیق ، اثرات کوتاه و دراز مدت حشره­ کش­های مختلف (ایمیداکلوپراید، دیازینون، اسپینوزاد، صابون حشره کش پالیزین® و آزادیراختین) روی جمعیت شپشک آرد­آلود پنبه و کفشدوزک­ های Nephus sp. و Hyperaspis sp. و میزان پارازیتیسم شپشک آردآلود توسط زنبور Aenasius bambawalei Hayat در شرایط مزرعه­ای مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج زیست ­سنجی در ۲۴ ساعت پس از تیمار نشان داد که حشره ­کش­های ایمیداکلوپراید (۶/۸۴ درصد)، دیازینون (۱/۸۴ درصد) و پالیزین® (۴/۷۷ درصد) توانستند به صورت معنی­دار جمعیت شپشک را نسبت به تیمار شاهد کاهش دهند. اثرات آزادیراختین در کاهش جمعیت شپشک آرد آلود پنبه در ۲۴ ساعت پس از تیمار معنی­ دار نبود (۱/۳۸ درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد). همچنین، ۲۴ ساعت پس از تیمار، حشره ­کش­های دیازینون و آزادیراختین بیشترین تاثیر منفی (کاهش ۱۰۰ درصدی نسبت به تیمار شاهد) و پالیزین® کمترین سمیت (بدون اختلاف معنی دار نسبت به شاهد) را روی جمعیت کفشدوزک­های شکارگر مورد تحقیق داشتند. بررسی اثرات دراز مدت حشره ­کش­های مورد آزمایش نشان داد ایمیداکلوپراید و پالیزین® موجب کاهش معنی­ دار جمعیت آفت نسبت به سایر تیمارها شدند. پالیزین® و آزادیراختین کمترین اثر را روی میزان پارازیتیسم زنبور Aenasius bambawalei داشتند. ایمیداکلوپرید و صابون حشره­ کش هر دو در کاهش جمعیت شپشک آردآلود پنبه نسبت به سایر تیمارها اثرگذارتر بودند، ولی با توجه به اثر منفی بیشتر ایمیداکلوپرید نسبت به صابون حشره کش روی دشمنان طبیعی و نیز محدودیت استفاده از حشره کش­ها در فضای سبز، صابون حشره ­کش برای مدیریت تلفیقی این آفت پیشنهاد می­ شود.

کلیدواژه ها:

اثرات کوتاه مدت و دراز مدت ، پارازیتوئید ، کفشدوزک ، مدیریت تلفیقی آفات

نویسندگان

فاطمه یاراحمدی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alaoui, M., Bouharround, R., El-Bouhssin, M., Halili, L., & Sbaghi, ...
  • Asiedu, E., Afun, J. V. K., & Kwoseh, C. (۲۰۱۴). ...
  • Joshi, M. D., Butani, P. G., Patel, V. N., & ...
  • Mossadegh, M. S., Vafaei, S., Farsi, A., Zarghami, S., Esfandiari, ...
  • Ruppel, R. F. (۱۹۸۳). Cumulative insect-days as an index of ...
  • Waqas, M. S., Shi, Z., Yi, T. C., Xiao, R., ...
  • نمایش کامل مراجع