موجودی سرپای جنگل های ناحیه رویشی ارسباران

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 15

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CNRE07_170

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1403

چکیده مقاله:

ارزیابی جنگل ها با هدف حفاظت و شناخت بیشتر عملکردهای اکولوژیکی می باشد که از نتایج آن در برنامه ریزی برای آینده جنگل ها و مدیریت پایدار آنها استفاده می شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین موجودی سرپای جنگل های ارسباران با استفاده از قطعه نمونه های ثابت می باشد. این جنگل ها در شمال غرب کشور و در ارتفاعات قرهداغ در عرض جغرافیایی ” ۵۹ '۲۵ ̊۳۸ تا ”۷ '۲۰ ̊۳۹ شمالی و طول جغرافیایی ”۱۸'۹ ̊۴۶ تا ”۵ '۱۶̊ ۴۷ شرقی قرار گرفته است . در این تحقیق ، آماربرداری و اندازه گیری درختان در ۱۲ پارسل انجام شد که در مجموع ۳۴۷ قطعه نمونه دائمی دایرهای شکل ۳ و ۱۰ آری و ۱۴۵۰۰ درخت اندازهگیری گردید. با اندازهگیری متغیرهای مورد نظر در قطعات نمونه ، موجودی تراکم ، رویه زمینی و حجم در هکتار درختان محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد که گونه های غالب در جنگل های ارسباران به ترتیب ممرز، اوری ، سفیدمازو و کرب هستند که حدود ۸۶% ترکیب گونه ای را تشکیل می دهند و تیپ غالب منطقه ممرز- بلوط می باشد. میانگین قطر درختان ۲/۱۰ سانتی مترومتوسط ارتفاع درختان ۴/۹ متر به دست آمد. همچنین حدود ۵۴% پایه های درختی شاخه زاد بودند. متوسط موجودی تراکم درختی ۱۲۸۹ پایه در هکتار و رویه زمینی ۲/۱۳ مترمربع در هکتار به دست آمد. متوسط موجودی حجمی برای جنگل های ارسباران نیز ۷۸متر مکعب در هکتار محاسبه گردید. با توجه به وضعیت فعلی این جنگل ها، راهکار اصلی برای حفظ رویشگاه ارسباران، مدیریت حفاظتی کل منطقه رویشی ، نظارت دائم آنها و پایش جنگل ها به طور مستمر است . همچنین در مناطق تنک وتخریب شده می توان اجرای عملیاتهای پرورشی و جنگل کاری با گونه های بومی منطقه را پیشنهاد داد.

نویسندگان

راهله استادهاشمی

استادیار پژوهش ، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، تبریز، ایران

رضا اخوان

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

عظیم عباسلو

محقق، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش وترویج کشاورزی، تبریز، ایران.

قاسم صفاپور

کارشناس، بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزشو ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.