برآورد زیتوده روی زمینی جنگل‎ با استفاده از تصاویر ماهواره‎‎ای و مدل رگرسیون جنگل تصادفی

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 22

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GERAZ-14-1_006

تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1403

چکیده مقاله:

ارزیابی دقیق زیتوده روی زمینی جنگل برای مطالعات میزان گازهای گلخانه‎ای، برآورد کربن ذخیره شده در منابع جنگلی، مدل‎های تغییر آب‎و‎هوا و در نتیجه مدیریت پایدار جنگل‎ها امری ضروری است. زیتوده جنگل بیانگر توان تولید در واحد سطح می‎باشد. در این پژوهش از داده‎های تصاویر نوری ماهواره سنتینل-۲ برای برآورد زیتوده روی زمینی جنگل در سطح ۲۸۵ هکتار‎‎‎‎ از جنگل‎های استان ایلام استفاده شد. ۱۲۴ قطعه نمونه مربعی شکل به ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر به روش خوشه‎ای روی زمین پیاده شد. مشخصه‎های قطر بزرگ و قطر کوچک تاج مجموع ۵۰۸ پایه درختی (تک پایه و جست گروه) در قطعات نمونه اندازه‎‎گیری شدند. بسته به تک پایه و جست گروه بودن پایه‎های درختی از معادلات آلومتریک مناسب برای محاسبه زیتوده روی زمینی بر اساس مشخصه‎های اندازه‎گیری شده استفاده شد. در نهایت مجموع زیتوده روی زمینی جنگل برای همه پایه‎های درختی موجود در هر قطعه نمونه محاسبه شد. با استفاده از نسبت‎گیری‎های طیفی، شاخص‎های گیاهی مرتبط با پوشش‎گیاهی از باندهای سنجنده MSI ماهواره سنتینل ۲ تهیه شدند. در گام بعد ارزش‎های طیفی متناظر قطعات نمونه از باندهای اصلی و شاخص‎های گیاهی استخراج شدند. از مدل رگرسیون جنگل تصادفی برای برآورد زیتوده روی زمینی جنگل استفاده شد. از ۷۰ درصد نمونه‎ها برای آموزش مدل استفاده شد و اعتبارسنجی مدل با استفاده از ۳۰ درصد باقیمانده داده‎ها انجام شد. نتایج حاصل با میزان ۸۰/۰R۲= ۷۰/۲۸ RMSE= تن در هکتار نشان از عملکرد قابل قبول مدل در برآورد زیتوده روی زمینی جنگل بود. نتایج بررسی میزان اهمیت‎ متغیرها با استفاده از آماره جینی نشان داد که شاخص‎های RVI، GNDVI، NDVI و DVI اهمیت بیشتری در ارائه مدل برآورد زیتوده داشتند.

کلیدواژه ها:

زیتوده روی زمینی جنگل ، تصاویر سنتینل ۲ ، جنگل تصادفی ، زاگرس

نویسندگان

سینا قیصربیگی

گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

مهتاب پیرباوقار

گروه جنگلداری و مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی دکتر هدایت غضنفری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

احمد ولی پور

گروه جنگلداری و مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی دکتر هدایت غضنفری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :