مروری بر برخی از شاخص های ایستا و ناایستا برای پایش خشکسالی در ایران و سایر کشورها

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 15

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WATER-14-3_010

تاریخ نمایه سازی: 17 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

تغییرات آب و هوایی و فعالیت های انسانی دو محرک اصلی اثرگذار بر چرخه هیدرولوژیکی و ایستایی/ناایستایی سیستم های هیدرولوژیکی محسوب می شوند. نتایج تحقیقات دو دهه اخیر نشان می دهد که این شاخص ها در محیط ناایستای فعلی از جمله در زمینه تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی، از اعتبار لازم برخوردار نیستند. هدف مقاله حاضر، علاوه بر بررسی شاخص های خشکسالی مورد استفاده در شرایط ایستا، ارائه مروری جامع از جدیدترین شاخص های خشکسالی در شرایط ناایستا و تبیین چالش ها و فرصت های تحقیقات آتی است. در این راستا، ابتدا شاخص هایی که روش شناسی آنها عمدتا برای شرایط ایستای آب و هوایی پیشنهاد شده، بررسی می گردد. سپس، به مرور مهمترین شاخص های خشکسالی که در حالت ناایستای آب و هوایی در ایران و سایر مناطق دنیا توسعه داده شده اند، پرداخته می شود. مطالعه و مرور ابزارها و روش های مبتنی بر ناایستایی در تعیین شاخص های ناایستا از دیگر عواملی است که در مقاله حاضر بدان پرداخته خواهد شد. مرور تحقیقات مختلف نشان می دهد که شاخص هایی همانند NSPI، NSRI، NSPEI، NRDI از مهترین شاخص های ناایستایی هستند که برای کمی کردن خشکسالی های هواشناسی/ هیدرولوژیکی کاربرد دارند. از منظر روش شناسی نیز همه تحقیقات، از مدل جمعی تعمیم یافته برای مکان، مقیاس و شکل (GAMLSS) برای مدلسازی رفتار ناایستای شاخص ها استفاده کرده اند. نتایج کلی مرور این تحقیقات نشان می دهد که احتساب عوامل ناایستایی در شاخص های ایستای خشکسالی، باعث پایش دقیق تر خشکسالی از منظر شدت و فراوانی آن می شود.

نویسندگان

سحر دلاور

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه منابع آب، دانشکده عمران و نقشه برداری، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران..

صدیقه انوری

گروه اکولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

محمد نجف زاده

دانشکده مهندسی عمران و نقشه برداری، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

فرشاد فتحیان

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران