شبیه سازی بارشهای موسمی چابهار با استفاده از تلفیق مدلهای مختلف انتشار گازهای گلخانه ای جو و مدلهای گردش عمومی جو (GCMs)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 968

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

COLIMACONF01_023

تاریخ نمایه سازی: 11 شهریور 1392

چکیده مقاله:

برای انجام مطالعات تغییر اقلیم بر منابع مختلف در دوره های آتی، در ابتدا می بایست متغیرهای اقلیمی تحت تاثیر تغییرات گازهای گلخانه ای شبیه سازی شوند. روش های مختلفی برای این کار وجود دارد که معتبرترین آنها استفاده از داده های مدل گردش عمومی جو (GCMs) است. هدف پژوهش حاضر شبیه سازی بارش های موسمی چابهار برای دوره اقلیمی آینده با استفاده از 15 مدل مختلف انتشار گازهای گلخانه ای جو است. ابتدا با توجه به ورودی مدل داده ها تحت مدلهای بکارگرفته شده شبیه سازی می گردد و پس از صحت سنجی مدل ها با دو روش مقایسه ای(میانگین و انحراف معیار) و آماری( محاسبه بایاس و خطای مطلق)، بهترین مدل برای برآورد بارش های موسمی ایستگاه چابهار انتخاب و داده های بارش برای دوره اقلیمی تولید گردید. پس از تجزیه و تحلیل و شبیه سازی بارشهای ایستگاه با مدل های بکار گرفته شده اقدام به صحت سنجی آماری مدل با محاسبه بایاس و خطای مطلق (MAE) مدل و همچنین مقایسه میانگین و انحراف معیار برای انتخاب بهترین مدل گردید. نهایتا مدل GIAOM با کمترین میزان بایاس و خطای مطلق و همچنین بیشترین همسانی در انحراف معیار و میانگین به عنوان بهترین مدل انتخاب گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در دوره آینده میزان بارش های ایستگاه چابهار بخصوص بارش های موسمی نسبت به دوره گذشته افزایش خواهد یافت بطوریکه میزان افزایش حدود 15 میلیمتر به ازای هر دهه است. در مورد بارشهای موسمی نیز می توان گفت که بیشترین افزایش بارش در ماه آگوست با چیزی حدود دو برابر دوره گذشته و کمترین آن در ماه ژولای رخ خواهد داد. مقدار و درصدبارش های موسمی از بارشهای سالانه به حدود دو برابر در دوره آینده خواهد رسید. بیشترین افزایش بارشهای سنگین مربوط به فصل تابستان است که دامنه بارشها نسبت به دوره گذشته چیزی حدود سه برابر افزایش می یابد که این خود به معنای افزایش سهم بارش های با مقدار بالای 10 میلیمتر از بارش های موسمی است.

کلیدواژه ها:

شبیه سازی ، بارش های موسمی ، مدلهای گردش عمومی جو ، مدلهای انتشار گازهای گلخانه ای جو ، چابهار

نویسندگان

اکبر زهرایی

دانشجوی دکترای آب و هواشناسی دانشگاه اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :