معنابخشی و آفرینش هویت در میدان های شهری با تاکید بر الگوهای شهرسازی ایرانی - اسلامی (نمونه موردی: میدان انقلاب شهر سنندج)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 958

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCAU01_024

تاریخ نمایه سازی: 24 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

معنابخشی و ایجاد حس مکان، تلاقی سه بعد عناصرکالبدی، فعالیت ها و پیشینه تا ریخی شکل گرفته در اذهان عمومی است. فضاهای شهری معاصر پس از مدرنیته رفته رفته دچار نقصانهای هویتی شده که منجر به آسیبهای جبران ناپذیری در فضاهای شهری بالاخص میدانها گشت. میدان با ابعاد مختلف عملکردی، معنایی و کالبدی می تواند در ارتقای مطلوبیت فضاهای شهری نقش مهمی ایفا نماید. بنابراین توجه به عوامل مؤثر در ایجاد و تداعی تعلق خاطر و دلبستگی مکان در میدانها که صحنه بروز تعاملات اجتماعی در شهر محسوب میشوند، نقش مهمی در بازخوانی هویت میدانهای شهر ایرانی- اسلامی دارد. طی پژوهش ضمن اشاره مختصر به عوامل به وجو د آورنده معنا در مکان، میدان انقلاب شهر سنندج به عنوان یکی از مهمترین فضاهای تاریخی شهر مورد کاربست قرار گرفته است. هدف اصلی پژوهش بررسی و تحلیل ارتباط میان ابعاد معناشناختی فضاهای شهری و ایجاد دلبستگی افراد جهت بازشناسی هویت میادین عملکردی با مطبوعیت فضا یی بالاست . این پژوهش یک تحقیق علمی-کاربردی است. روش های گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای و میدانی می باشد که در نهایت با نتایج تحلیل خواهند شد. فرضیه تحقیق این است که با درنظر گرفتن ارتباط ابعاد SPSS استفاده از نرم افزار معناشناختی در فضاهای شهری و ایجاد حس مکان در آن فضا میتوان به بازخوانی هویت از دست رفته میدان های عملکردی شهری پرداخت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که در بازخوانی هویت از دست رفته میدان های عملکردی گذشته و القای حس مکان در آنها دو بعد اصلی معنایی و عملکردی از اهمیت زیادی برخوردا ر میباشد. میدان انقلاب در طول توسعه های بی رویه شهری دچار نقصان های هویتی، بی مرکزی و واگرایی در شهر شده که طبق بررسی ها با توجه به پیشینه تاریخی و فضاهای کالبدی مهم در محدوده آن و از همه مهمتر بار معنایی آن میتوان به بازخوانی هویت از دست رفته آن از طریق اثبات ارتباط و همبستگی میان ابعاد معنایی و عملکردی با ایجاد حس تعلق پرداخت.

نویسندگان

سپیده احمدی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، گروه شهرسازی، قزوین، ایران

اسماعیل صالحی

استادیار گروه برنامه ریزی و محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - تیبالدز، فرانسیس، (1383)، شهرسازی شهروندگرا؛ ارتقاء عرصه های همگانی ...
  • - جهانشاه، پاکزاد، (1385)، مبانی نظری و فرایند طراحی شهری، ...
  • _ Altman, I, Law, S. Place attachment, New York: Plenum ...
  • _ Canter, D. The psychology of place, London: The architectural ...
  • _ Kyle G., et al., :Effect of place attachment Om ...
  • _ Jorgensen B. S., Stedman R.C., :Sense of place as ...
  • Proshansky H. M., Fabin A.K., "Place- Identity: physical world socialization ...
  • _ William D.R., Vaske J.J., _ measuremet of Place Attachment: ...
  • نمایش کامل مراجع