بررسی اثر تنش شوری بر صفات مرتبط با عملکرد در گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenom-graecum L.)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 613

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT13_1280

تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1393

چکیده مقاله:

شوری به عنوان یک تنش محیطی مهم و مشکل عمده در کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک مطرح است. شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L) از مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی استفاده می شود.برای بررسی اثر تنش شوری بر اجزای عملکرد گیاه دارویی شنبلیله و شناسایی بهترین توده ها آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفیبا سه تکرار در خارج از گلخانه در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت توده بومی شنبلیله (اصفهان، تبریز، همدان، ساری، چالوس، آمل، مشهد و یاسوج) و 4 سطح شوری (180، 120، 160، 0 میلی مولار کلرید سدیم) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که از نظر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، طول غلاف و عرض غلاف بین تمام سطوح شوری اختلاف معنی دار وجود دارد و صفات مذکور در آخرین سطح شوری به ترتیب 58/39%، 33/46%، 30/41%، 16/72% نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. بین توده ها نیز از نظر این صفات تفاوت معنی داری (0/01>=P) مشاهده شد. مقایسه میانگین عملکرد توده ها نشان داد که، توده های مشهد و چالوس مقاومترین و توده های تبریز، همدان و یاسوج حساترین توده ها به شوری بودند.

نویسندگان

حسن فرهادی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مجید عزیزی

استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سید حسین نعمتی

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :