تاثیر کودهای مختلف (ورمی کمپوست و کود دامی) بر کیفیت اسانس بابونه (.Ocimum basilicum L) در کنترل شپشه آرد (Tribolium castaneum)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 398

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICARA01_089

تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1394

چکیده مقاله:

در حال حاضر گرایش به محصولات زیستی حاصل از کشاورزی پایدار به عنوان یکجایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی در بازار جهانی افزایش یافته استو بسیاری از شرکت های دارویی ، مواد خام حاصل از نظام های پایدار وارگانیک را ترجیح می دهند، به منظور بررسی اثر کودهای آلی شاملکمپوست و کود گاوی بر کیفیت اسانس و تاثیر این اسانس برشپشهآرد، آزمایشی در سال زراعی 92 در مزرعه آموزشی-پژوهشی پژوهشکدهکشاورزی دانشگاه زابل واقع در شهرستان زهک اجرا گردید. آزمایشدر قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار و سه تکرار انجام شد.تیمارهای مورد مطالعه شامل کمپوست به میزان 7500 کیلوگرم در هکتار،کود گاوی به میزان 24 تن در هکتار و تیمار شاهد (بدون مصرف کود) بود.نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که در کیفیت اسانس استخراج شده وبه دنبال آن در میزان سمیت تنفسی اسانسها روی شپشه آرد، اختلافمعنی داری بین تیمارهای اعمال شده و تیمار شاهد وجود داشت. در بینتیمارها، بیشترین عملکرد اسانس و مقدار کامازولین در هکتار بهترتیب مربوط به تیمار کود گاوی 7835 گرم و پس از آن کمپوست 349گرم بودند. بیشترین مقدار کامازولین 5/43 درصد متعلق به تیمارکمپوست بود. میزان LC50 اسانس بابونه پس از 24 ساعت اسانس دهی برای حشرات کامل شپشه آرد، تیمار کمپوست، گاوی و شاهد به ترتیب 8.69، 13.72 و 10.56 میکرولیتر بر لیتر هوا (μI.L) اندازه گیری شد که نشان دهنده کشندگی بالای اسانس تحت تاثیر کمپوست نسبت بهتیمار های دیگر است. این بررسی نشان داد که استفاده از کودهای آلیمی تواند نقش موثری در افزایش تولید و کارایی اسانس بابونه شیرازیو به دنبال آن افزایش کارایی این اسانس در مدیریت آفاتانباری داشته باشد.