کنش متقابل رفتار وفضا در فضای عبادی وشبستان مسجد ( مطالعه موردی شبستان بیت الشتاء وشبستان عباسی در مسجد جامع (عتیق ) اصفهان

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 745

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEUCONF03_027

تاریخ نمایه سازی: 16 شهریور 1395

چکیده مقاله:

مسجدجامع (عتیق) اصفهان درمحله دردشت اصفهان واقع شده است. این مسجد ازگذشته تاکنون مورداستقبال مردم برای عبادت وسایرفعالیتهای فرهنگی ، سیاسی واجتماعی قرارگرفته است. شبستان مسجدبه عنوان یک فضای داخلی ومحل برگزاری نماز جماعت وفردی ازجمله مهمترین فضاهای مسجدبه شمارمی رود. بررسی معماری شبستانهای مسجدجامع (عتیق ) وکنش متقابل رفتاروفضاوهمچنین پی بردن به نکاتی درمعماری آنها که منجر به استقبال مردم ازاین فضاها شده است می تواند درطراحی بهترفضای داخلی مساجد ومکانهای عبادی راهگشا باشد. در حال حاضر نماز جماعت به هنگام زمستان درشبستان بیت الشتاء وتابستانها درشبستان عباسی برگزارگردد. این دوشبستان ازنظرمعماری دارای تفاوتهایی هستند. دراین پژوهش کوشیدده شده است ضمن بررسی تاثیرویژگی های معماری این دوشبستان بررفتار عبادت کنندگان بایکدیگر موردمقایسه نیز قرارگیرند.نتایج اولیه پژوهش ازطریق کارمیدانی شامل ((مشاهده رفتارها)) واندازه گیری ابعادفضا بدست آمده است و درمرحله بعدی باانجام تحلیلهایی برروی این کمیتهای فضایی به کیفیت های فضایی اشاره شده است. سوال پژوهش این است که معماری شبستان بیت الشتاء وعباسی بررفتار استفاده کنندگان چه تاثیراتی دارد؟نتایج پژوهش نشان می دهند تعدادافراد بیشتری تمایل به نشستن درکنارستون درشبستان بیت الشتاء دارند. علت این امرتفکیک فضایی بیشتر درشبستان بیت الشتاء ، وجودمحور قوی دراین شبستان وعدم تمایل نمازگزاران به حضور دراین محور وهمچنین فرم ستون وابعادآن می باشد،مشاهدات نشان می دهد که مردان، احتمالا به دلیل هیجان خواهی بیشتری که نسبت به زنان دارند، درقسمتهای جلویی شبستان ودورازدرب ورودی می نشینند. همچنین مردان احتمالا به دلیل فضای شخصی بزرگتری که دارند، نسبت به زنان، فاصله بیشتری ازیکدیگر می گیرند.

کلیدواژه ها:

روانشناسی محیطی ، فضای عبادی ، مسجد جامع (عتیق ) اصفهان ، شبستان بیت الشتاء شبستان عباسی

نویسندگان

مجید صالحی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مطالعات معماری ایران ( اصفهان ، سپاهانشهر، بلوار غدیر ، مجتمع مهتاب ، واحد ۴۰۱)

فاطمه شاهمرادی

دکتری معماری وعضو هئیت علمی دانشگاه هنر اصفهان ( اصفهان ، خیابان استانداری ، دانشگاه هنر اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • هنرفر، ل.(1350)، "گنجینه آثار تاریخی اصفهان، کتابفروشی ثقفی. اصفهان. ...
  • گالدیری، ا. (1392)، "مسجد جامع اصفهان در دوره آل بویه"، ...
  • معماریان، غ.ح.(1389)، "مسجد جامع اصفهان"، چاپ دوم، مرکز مطالعاتی و ...
  • - اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ...
  • آرنهایم، ر.(1382)، "پویه شناسی صور معماری"، ترجمه مهرداد قیومی بیدهندی، ...
  • پوپ، آ(1390)، "معماری ایران"، ترجمه غلامحسین صدری افشار، نشر دات، ...
  • شولتز، د. و شولتز س. ا. (1381)، "نظریه‌های شخصیت"، ترجمه ...
  • آلتمن، . (1382)، "محیط و رفتار اجتماعی"، ترجمه علی نمازیان، ...
  • نمایش کامل مراجع