بررسی و ارزیابی برنامه ریزی سیستم حمل و نقل شهری هوشمند برای نسل سالمندان در جهت ایمنی با نگاهی به کشور ایران

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 615

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

UPUE03_043

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

چکیده مقاله:

یکی از مسائل عمده جمعیتی عموما در کشورهای جهان مسئله سالخوردگی جمعیت و پیامدهای ناشی از آن است در حال حاضر کشور ایران نیز مرحله انتقال ساختار سنی جمعیت از جوانی به سالخوردگی را تجربه می کند. با اینکه جمعیت سالمند سهم کمی از جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است اما فزونی سرعت رشد جمعیت سالمند در مقایسه با رشد جمعیت کل کشور و پیش بینی افزایش تعداد و سهم سالخوردگان جمعیت 60 سال و بالاتر در سالهای آتی لزوم توجه به این گروه را موردتاکید قرار می دهد از سویی دیگر امروز استفاده از اتومبیل شخصی در ایران یکی از روشهای رایج می باشد این امر نیز می تواند برای نسل سالمندان محدودیتهای ایجاد کند. در این راستا، توسعه سیستمهای تخصصی در اتومبیل و راه سازی که با توجه به فن آوری های روز صورت گیرد می تواند به نوبه ی خود موجب کاه ش تصادفات جاده ای شود به عبارتی موجب فعال شدن ایمنی می گردد با این امر، می توان ایمنی غیر فعال را در تصادفات جاده ای شود به عبارتی موجب فعال شدن ایمنی می گردد با این امر، می توان ایمنی غیر فعال را در تصادفات جاده ای کاهش داد به عبارت دیگر توسعه فنی نیز می تواند موجب افزایش ایمنی وسایل نقلیه افراد سالمند شود. بنابراین لازم است که با تولید کنندگان همکاریهای لازمی صورت گیرد تا نوآوریهای فنی به صورت قابل دسترس و در اسرع وقت برای طیف گسترده ای از وسایل نقلیه انجام گیرد همچنین برای وسایل نقلیه قدیمی نیز باید در جاده ها فن آوریهای جددی تعبیه کرد عوامل موثر پیشگیری باید مورد بررسی قرار گیرد. در این زمینه مجموعه های خدماتی و تفریحی و همچنین مراکز کسب و کار نیز می تواند یک مبحث مهم و منبع ایده های بکر مورد توجه طراحان و تولیدکننندگان قرار گیرد. طراحی و توسعه برنامه های از جمله LVLS و ADSA نیز می تواند در کاهش تصادفات افراد مسن در جاده ها موثر واقع شود.

کلیدواژه ها:

سیستم حمل و نقل هوشمند ، تغیرات جمعیت شناسی ، افراد مسن ، تحرک پایدار ، حمل و نقل شهری ، جاده

نویسندگان

علی تقی پور

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری تهران ایران

مهسا قریشی

دانش اموخته مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز معماری تبریز ایران

آرزو آقامحمدی

دانش اموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین گروه شهرسازی قزوین ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ B., McGwin, G., 1999. Characteristics of traffic crashes among ...
  • Hakamies -Blomqvist, L., 2000. Aldre trafikanter som samhalleig fraga: etik, ...
  • Om forsknings fragor, Tammsvik, December 1999. KFB Meddelande 2000:1. Stockholm: ...
  • Jansen, E., Holte, H., Jung, C., Kahmann, V., Moritz, K., ...
  • نمایش کامل مراجع