تحولات فضایی سکونتگاه های روستایی پیرامون شهرها با تاکید بر عامل فاصله از شهر (مطالعه موردی: دهستان ملاردشمالی- شهرستان ملارد)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 794

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGROCONGRESS03_375

تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1396

چکیده مقاله:

مناسبات شهری - روستایی نیازمند بررسی های جامع به منظور فهم تغییر در ماهیت و شدت این تعاملات در طول زمان است. بنابر این هدف پژوهش حاضر بررسی تحولات فضایی سکونتگاه های روستایی پیرامون شهرستان ملارد است. به دلیل این که بررسی اینگونه تحولات علاوه بر تبعیت از فرآیندهای عمومی تابع شرایط خاص ناحیه ای و محلی است. چرا که امروزه کلانشهرها بر سکونتگاههای روستایی پیرامون خود تاثیرات ژرفی گذاشته که درابعاد گوناگون محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی نمود یافته است. تاثیر فاصله و موقعیت سکونتگاه های روستایی بر شدت تحولات فضایی سکونتگاههای روستایی پیرامون شهرستان ملاردمی افزاید.یکی از عواملی که رابطه و پیوند بین دو پدیده را تعیین می کند. فاصله جغرافیایی است. در واقع، هر چه فاصله بین پدیده ها بیشتر باشد. پیوند و رابطه بین آنها سست تر و ضعیف تر خواهد بود. در رابطه با پیوند شهر و روستا نیز همین عامل صادق است. هر چه فاصله روستا از شهر بیشتر باشد. ارتباط آن با شهر محدود تر و کمتر خواهد بود.سکونتگاههای روستایی دهستان ملارد شمالی نیز به دلیل گسترش فضایی کلانشهر تهران وهمچنین فاصله بسیارنزدیک بااستان البرزبه لحاظ کالبدی، اقتصادی و اجتماعی دگرگون شده و هویت سنتی و بومی خود را از دست داده است از این رو، کارکرد روستاها از کشاورزی دامداری به کارکرد خوابگاهی خدماتی تغییر شکل داده است. روش تحقیق در پژوهش حاضرتوصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی، با استفاده از ابزار مشاهده و پرسشنامه می باشدو جامعه ی آماری تحقیق تعداد 357 پرسشنامه تعیین گشته که این تعداد پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده متناسب با حجم جمعیت در بین افراد روستاهای منتخب پژوهش توزیع گردید؛از این رهگذر به فراخور نیاز از نرم افزار spss برای آماده سازی و پردازش داده های مورد نیاز در بخش مذکور، استفاده می گردد. نتایج از نظر جامعه آماری نشان داد جریان ارتباطی جهت دریافت خدمات در نتیجه فاصله شهر و روستا افزایش یافته است. همچنین باعث ارتقاءسطح زندگی درروستاهاشده است.ازدیگرنتایج کاستن فاصله شهروروستاباتسهیلات فن آوری اطلاعات وایجادجاذبه برای جوانان،یکپارچگی فضایی شهروروستاوتوسعه روستاوشهرکه منجربه توسعه ی ناحیه می شود.

کلیدواژه ها:

تحولات فضایی ، فاصله ، کلانشهر تهران ، دهستان ملاردشمالی ، سکونتگاه های روستایی پیرامون شهرها

نویسندگان

معصومه اسدیان

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی،دبیرآموزش وپرورش استان تهران(شهرستان ملارد)

منیژه احمدی

عضو هیات علمی گروه جغرافیا دانشگاه زنجان.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سعیدی، عباس، سلطانی، ریحانه، (1383)، بررسی نقش پیوندهای کلانشهری در ...
  • نوش آفرین، ساناز، (389 1)، روستا- شهر تجربهای جدید در ...
  • سعیدی، عباس، (1382)، روابط شهر و روستا و پیوندهای روستایی ...
  • طاهرخانی و همکاران، مهدی، (1383)، تحلیل نقش روابط شهر و ...
  • رضوانی، محمد رضا، (1390)، پیوندهای روستایی- شهری، شبکه های مهاجرت ...
  • صرامی، حسین، (1389)، مرکز پیرامون و روابط شهر و روستا، ...
  • طرح جامع راهبردی- ساختاری ملارد، اداره کل مسکن وشهرسازی استان ...
  • مهندسین مشاور پارس بوم، (1390)، طرح جامع راهبردی- ساختاری ملارد، ...
  • Tacoli, C., 2003, The links between Urban and Rural Development, ...
  • Coppack, P. M(1988), "The Evolution and Modeling of the Urban ...
  • Bryant, C. R., Russwurm, L. H., McLellan, A. G. (1982), ...
  • نمایش کامل مراجع