مدلسازی ارزیابی توان اکولوژیکی برای کاربری اکوتوریسم در مناطق جنگلی زاگرس با استفاده از GIS (مطالعه موردی: جنگل کاکارضا در استان لرستان)

محل انتشار: همایش ژئوماتیک 88
سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,099

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GEO88_057

تاریخ نمایه سازی: 8 فروردین 1388

چکیده مقاله:

جنگل های نیمه انبوه تا تنک زاگرس به دلیل شرایط کوهستانی، بسیاری از منابع تفرجی طبیعی را از جمله ک وه، دره، رودخانه، آبشار، غار، دریاچه، چشمه، حیات وحش، و پوشش گیاهی در خود دارند . علاوه بر آن به دلیل سابقه تاریخی اقامت انسان در این جنگل ها جاذبه های انسانی بسیاری در این منطقه دیده می شود . به همین دلیل این جنگل ها پتانسیل های محیطی، اجتماعی و فرهنگی در خور توجهی برای گردشگری ودر رأس آن گردشگری جنگل و کوهستان دارند. برنامه ریزی جهت توسعه صنعت اکوتوریسم در این جنگل ها علاوه بر برآوردن نیاز فرامعیشتی انسان به تفرج، در بهبود و ارتقاء وضعیت اقتصادی- اجتماعی جوامع محلی مؤثر است . اما علیرغم مزایای فراوان ، توسعه گردشگری اگر همراه با سیاستگذاریها و برنامه ریزیهای منطبق با نگرش زیست محیطی نباشد، تأثیرات منفی صنعت مذکور برمحیط زیست امری غیرقابل اجتناب خواهد بود. در این راستا ارزیابی توان اکولوژیکی به معنی بررسی قدرت بالقوه سرزمین و تعیین نوع کاربرد طبیعی آن توسط انسان تلقی می شود. به منظور مدلسازی ارزیابی توان اکولوژیکی سامان عرفی چم حاجی از منطقه جنگلی کاکارضا واقع در استان لرستان برای کاربری اکوتوریسم (طبیعت گردی ) اقدام به تهیه نقشه های منابع اکولوژیک پایدار و اکولوژیک ناپایدار، همچنین در بخش اقتصادی - اجتماعی نقشه های کاربری وضع موجود (کاربری فعلی اراضی )، شبکه جاده ها و ... در محیط GIS گردید. سپس با استفاده از برنامه Model Builder در محیط GIS ، مدل ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه برای اکوتوریسم تهیه و اجراء گردید . نتایج بدست آمده حاکی از گویایی و قابلیت بالای GIS در مدلسازی ا رزیابی توان اکولوژیکی سرزمین برای کاربری اکوتوریسم می باشد . همچنین نتایج نهایی ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه برای کاربری اکوتوریسم نشان داد که به ترتیب : 6/06 درصد برای تفرج متمرکز،68/07 درصد به تفرج گسترده توان دارد و 25/87 درصد به دلیل شیب بالای 60 درصد حفاظتی می باشد.

نویسندگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • برزه کار، ق.1383. چگونگی تاثیر انتخاب صحیح مناطق تفرجگاهی در ...
  • ترابی، ن.، 1384 . برنامه ریزی توسعه گردشگری منطقه حفاظت ...
  • فقهی، ج.1386.جزوه درسی جنگلداری (2). گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی ...
  • کهکشان، س.، 383 1.ارزیابی توان اکولوژیکی تالاب امیر کلایه برای ...
  • محمودی، ب.، 1386.ارزیابی توان تفرجگاهی سامان عرفی منج در جنگل ...
  • مخدوم، م.1384. شالوده آمایش سرزمین .انتشارات دانشگاه تهران. چاپ ششم.289صفحه. ...
  • مخدوم، م.، درویش صفت، ع.، جعفرزاده، _ مخدوم، ع.(1380).ارزیابی و ...
  • ESRI Inc. (2000): ModelBuilder for ArcView Spatial Analyst 2, White ...
  • Laurance, W, .Alonso.M, . and Campbell, P.2005 .Challenges for forest ...
  • Rosa, E., Eduardo. G, and Erin, J.2005. Social adaptation ecotourism ...
  • 1 .Raffery, T, etal. 1 998 .Newjersey a recreation and ...
  • نمایش کامل مراجع